ЗЕМУНСКА „ГАЛЕРИЈА ЖИЧАНИХ ИНСТРУМЕНАТА” У ЗНАКУ МУЗИКЕ

pre godinu

Галерија жичаних инструмената” са занимљивом колекцијом раритетних музичких експоната биће свечано отворена вечерас у 19 часова, на адреси Гробљанска 9, поред Миленијумске куле на Гардошу у Земуну. Посјетиоце ће дочекати стална изложба трзалачких инструмената који потичу са простора од Далеког истока до Јужне Америке. Биће то прилика да се погледа

Галерија жичаних инструмената” са занимљивом колекцијом раритетних музичких експоната биће свечано отворена вечерас у 19 часова, на адреси Гробљанска 9, поред Миленијумске куле на Гардошу у Земуну. Посјетиоце ће дочекати стална изложба трзалачких инструмената који потичу са простора од Далеког истока до Јужне Америке.

Биће то прилика да се погледа колекција коју чине: ситар (Индија); пипа (Кина); кото (Јапан); рабаб (Авганистан); тар (Иран); оуд (Ирак); бенџо (САД); бузуки (Грчка); саз (Турска); мандолина и мандола (Италија); цитра (Аустрија); ћаранго (Јужна Америка); балалајка (Русија); домра (Украјина); прим и басприм (Србија); класична гитара, џез гитара… Неки од ових инструмената су раритети, а неки су ручни радови познатих градитеља из више земаља.

Планирано је да током љета ово мјесто постане мини отворена летња сцена у башти ове галерије гдје ће наступати познати музичари из свијета класике и џеза. Од јесени млади таленти имаће прилику да овде одрже серију гостовања са захтевним музичким репертоаром, пред будним оком публике и тако провјере своје интерпретативне могућности.

(Политика)