ЗАШТО СУ НЕКЕ СТВАРИ ОДРЕЂЕНЕ БОЈЕ

pre 9 meseci

Чињеница да наше око разликује више од седам милиона боја нам помаже да лакше детектујемо неке предмете око нас, поготово кад се навикнемо да је одређени предмет увијек у истој боји.

Поједине ствари које нас окружују су специфичне боје. Чињеница је да наше око разликује више од седам милиона боја, то нам помаже да лакше детектујемо неке предмете око нас, поготово кад се навикнемо да је одређени предмет увијек у истој боји.

Ових десет ствари су познате свима, а ево зашто су увијек специфично обојене и зашто баш у тој боји.

1. Ватрогасни хидрант

Хидранти долазе у више боја које зависе од тога колико галона воде у минуту (ГПМ) могу произвести. Тако се за гашење различитих врста пожара користе различити хидранти, зависно од њихове величине, а, иако су црвени најчешћи, постоје и наранџасти, зелени и плави ватрогасни хидранти.

2. Комерцијални авиони

Комерцијални авиони су углавном обојени у бијело, како би одражавали сунчеву светлост, што помаже умањити штету коју им наноси сунце и спречава њихово прегријавање, а треба им и мање времена за хлађење док су на писти.

3. Аутомобилске гуме

Гума која се користи за производњу аутомобилских гума заправо је бијеле боје, али њој се додаје чађ да би јој се продужио вијек трајања. Чађ повећава чврстоћу и издржљивост гума јер проводи топлоту, а штити гуму и од УВ спектра.

4. Семафор

Сви знају три боје семафора – црвену, зелену и жуту – али, постоји разлог зашто су баш те боје одабране. Наиме, црвена боја је боја са најдужом таласном дужином, што значи да је можете видјети са веће удаљености, што возачима омогућава да је виде издалека. Жута има краћу таласну дужину од црвене, али је дужа од зелене. Те таласне дужине чине се јаснијим кад се свјетла промијене; из зелене у жуту или из жуте у црвену.

5. Зебра – пјешачки прелаз

Због тога што су контрастне, црно-бијеле боје пруге на прелазима видљиве су издалека. То возачима даје довољно времена да смање брзину и пусте људе да пређу улицу. Те двије контрастне боје, такође, помажу пјешацима да се истакну на сивој позадини пута.

6. Школски аутобус

Сви, бар са филмова, знају да су амерички школски аутобуси увијек жути, а та је боја одабрана из сигурносних разлога. Наиме, контраст жуте и црне, која је исто на школском аутобусу, помаже да их ученици лакше примијете, посебно ујутро кад крећу у школу, а због њих и други возачи лакше примијете школски аутобус у вечерњим сатима.

7. Такси

Слично као код школских аутобуса, жута боја која се готово свуда користи за таксије (а код нас је то још увијек жути знак на врху) олакшава њихово препознавање – јер се баш жута на путу највише истиче.

8. Фудбалска лопта

Кад су се фудбалске лопте тек почеле правити од пластике биле су бијеле, али компанија Адидас одлучила је додати црну боју. Црно-бијела поља било је лакше уочити на ТВ-у јер је у то вријеме слика на ТВ-у и била црно-бијела.

9. Тоалет папир

Тоалет папир је биеле боје јер је избијељен, а без избјељивача би имао смеђкасту боју. Тоалет папир не долази у много других боја, јер би их онда произвођачи морали бојити, што би било пуно скупље. Укратко, тоалетни је папир бијели јер је такав исплативији. Али, то није једини разлог. Обојени тоалет папир неће се разградити тако брзо. Осим тога, када је тек направљен први тоалет папир у боји, многи су љекари рекли да повећава ризик за здравље. Бијели је зато и сигуран избор.

10. Платформе друштвених медија

Иако платформе друштвених медија имају различите боје у својим логотиповима, многе од њих користе плаву боју. То је зато што је плава повезана са интелектом и стимулише центре за комуникацију. Плава боја, такође, представља сигурност и поузданост, а власници друштвених мрежа итекако желе да се људи на њима осећају сигурно.

(zanimljivostidana.com)