ЗАШТО СТУДИРАТИ НОВИНАРСТВО НА ПАЛАМА?

pre 22 dana

"Радити оно што волиш, иако је често исцрпљујуће, ипак не исцрпи потпуно човјека, него му даје енергију да настави радити - и новинарство, а и на себи."

Како се ближи крај школске 2020/21 године, тако је међу матурантима главна тема разговора даљи наставак школовања и образовања, те сам упис факултета.

Како бисмо олакшали онима који још увијек нису одлучили коју професију желе одабрати и окушати, или онима који имају одређене дилеме, разговарали смо са бившим студентом новинарства, а садашњим новинаром информативног програма БХ радија 1, Александром Симићем.

Он је за Радио Филозофски дао неколико битних смјерница и информација о студирању на Студијском програму за новинарство на Филозофском факултету Пале.

Због чега сте уписали новинарство?

Уписати новинарство био је логичан избор за наставак образовања, с обзиром на моја интересовања и вјештине за које сам сматрао да у том тренутку имам. Мислим да без одређених предиспозиција, четири (или више) година на факултету, могу се претворити само у упућивање у неку професију, без конкретног стварања професионалца. Радити оно што волиш, иако је често исцрпљујуће, ипак не исцрпи потпуно човјека, него му даје енергију да настави радити - и новинарство, а и на себи. Медији дају шансу за константно усавршавање које се враћа новинару и у приватни живот, у смислу бољег познавања свијета око себе.

Каква су Ваша искуства када је у питању студирање на Филозофском факултету, на катедри за новинарство у Палама?

Најбитније ми је било што има довољан број правих предмета, тј. студент стиче утисак да није преоптерећен, а добија довољно знања из сваког сегмента новинарства. Много је предмета који се баве практичним радом, тако да новинар када „сутра“ дође у редакцију, неће први пут написати текст тог дана, него ће имати више написаних вијести, извјештаја и репортажа иза себе из „школских дана“.

Колико времена Вам је било потребно за спремање испита?

Од два дана до мали двоцифрен броја дана ... Сваки предмет је другачији наравно, а спремање неких најчешће би ми се одужило уколико је тај предмет више теоријски. Многе предмете ми је било доста лакше положити, јер су се бавили конкретним примјерима и оним што гледамо на телевизији, слушамо на радију, читамо у новинама и слично. Пратим медије редовно и може се рећи предуго за неког ко има 23 године, тако да ми је то много помогло. То може бити и савјет будућим студентима новинарства, тешко да можете „правилно“ студирати новинарство ако не пратите медије, односно ако се не информишете. У сваком случају, то олакшава и полагање испита и касније сам рад.

Која грана новинарства Вас је највише привукла кроз четири године студирања?

Информатива дефинитивно, иако многи бјеже од ње.

Колико су професори сусретљиви, и да ли су доступни студентима, изван оквира учионице?

Никад нисам имао проблема с тим на нашем факултету, били су доступни кад год треба, онлајн, уживо, пријатељски и професионално. Некад ни студенти не заслужују толико пажње колико траже.

Да ли сматрате да је са овом професијом лако доћи до запослења и да су Вам "врата широм отворена"?

Мислим да је тако... „Широм отворена“ у смислу да ће увијек негдје требати неки спортски новинар, ТВ репортер, новинар на порталу или у културном програму на радију. Постоји хиљаду могућности, само што се тај број приближава нули кад погледамо мање општине. Ипак, вјерујем да упоран студент може и прије краја студија почети да ради, некад волонтерски, некад за мали хонорар, али најчешће се исплати временом, у сваком смислу.

Колико Вам је градиво са факултета олакшало сада када сте запослени на БХРТ-у, и све оно теоријско спроводите у пракси?

Теорија је основа за све, али ипак бих више истакао практични дио када се ради о томе шта ми више олакшава рад. Током практичне наставе, двије седмице се обављају на БХ радију 1 гдје сада радим, тако да сам ја чак и своје садашње колеге упознао много прије него што ћу се ту запослити. Са мном у редакцији, у вођеном програму је мој факултетски колега Горан Јањић који би Вам рекао исто ово. Буквално смо „уведени у посао“ много прије првог уговора. То је само дио обуке, припреме и праксе на нашем факултету и чини ми се да је немогуће изаћи из њега потпуно неспреман за посао.

Шта је оно због чега бисте новинарство препоручили будућим генерацијама?

Дио мог одговора на Ваше прво питање, од дијела „Радити оно што волиш...“ до краја одговора.