ВЛАДИМИР ЗЕЛЕНОВИЋ: КАТЕДРА ЗА СИНОЛОГИЈУ ДРАГУЉ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

pre 10 meseci

Владимир закључује да је Филозофски Факултет озбиљан и организован те поручује свима који се интересују за језике или источну културу да упишу кинески језик на Филозофском Факултету у Палама.

Владимир Зеленовић апсолвент је на  Катедри за синологију и за своје досадашње студирање на Филозофском Факултету Пале има само ријечи хвале.

Владимир каже да му је првобитна жеља била да упише Академију драмских умјетности, али послије два неуспјеха одлучио се за студирање на Филозофском Факултету у Палама на Студијском програму за кинески и енглески језик.

- Чуо сам о перспективи коју носи посао у струци везаној за познавање кинеског језика због огромног растућег тржишта  друге економије свијета. Узимајући у обзир ову чињеницу и то да су језици у домену мојих интересовања, одлука да упишем тај смјер се наметнула сама од себе. Такође, одлуци је допринијела и  чињеница да је смјер двојезичан, што проширује области којима бих се у будућности могао бавити - рекао је  Зеленовић.

Иако још није дипломирао, планови нашег саговорника су везани за кинески језик и НР Кину.

- Моји даљи планови су везани за струку. Планирам прво да предајем енглески језик у НР Кини годину или двије , јер је потражња за професорима велика, и да онда упишем мастер, па докторат на неком од универзитета у НР Кини - додаје Владимир.

Владимир је у оквиру студентског боравка провео годину дана у граду Харбин на сјевероистоку Кине.

- У Харбину сам стекао многа познанства, Кинези су генерално љубазни људи и НР Кина је, заиста, једна модерна земља о којој, нажалост, владају још увијек многе предрасуде. Људи не узимају у обзир да говоримо о једној потпуно другачијој цивилизацији него што је западна и управо у тим различитостима треба да се огледа јединственост свијета у којем живимо - истиче Владимир.

У оквиру свог боравка у Кини Владимир је упознао и много људи из различитих дијелова свијета, што ће му, како каже, користити у животу због наставка студија, али и посла и живота у Кини.

Зеленовић истиче да му је Филозофски Факултет омогућио огромно искуство студирања и живљења у Кини, упознавања људи из различитих дијелова свијета и, како каже, то није луксуз само за најбоље студенте.

- Сви студенти добију прилику да се докажу и заслуже стипендије. Будући да је број стипендија заиста велики, ријетки су они који уопште не оду на студирање у НР Кину. Такође, постоје стипендије и за студирање у другим земљама преко Ерасмус пројекта - додаје Зеленовић.

Иако своју будућност види у НР Кини, наш саговорник се још није одлучио за своје уже научно дјеловање.

- Вјероватно  ће бити нешто везано за кинеску историју, језик или културу. Углавном, на Балкану постоји мали број синолога, а у свијету су они изузетно пасивни, често видимо потпуно нестручне људе који се баве том темом и за то су криве одређене друштвене и политичке тенденције , али и синолози због своје пасивности. Из тог разлога планирам да се бавим синологијом и допринесем на том научном пољу, које у данашњем времену бива све релевантније - истиче Зеленовић.

За крај, Владимир закључује да је Филозофски Факултет озбиљан и организован, те поручује свима који се интересују за језике или источну културу да студирају кинески језик на Филозофском Факултету у Палама.