ВЕЧЕРАС СТРИМИНГ СТАНКОВИЋЕВЕ ДРАМЕ "КОШТАНА"

pre 10 meseci

Представа је изведена укупно 192 пута, а посљедњи пут била је на репертоару 13. маја 1997. године.

Стриминг Станковићеве драме „Коштана”, у режији Боре Григоровића, из 1992. године, доступан је вечерас (24. јун) у 21,00 на YouTubе каналу Народног позоришта у Београду.

Представа је премијерно изведена 20. октобра 1984. године, а у подјели су били Маја Оџаклијевска (Коштана), Јован Милићевић (Хаџи Тома), Душан Булајић (Арса), Бранислав Јеринић (Митке), Љубивоје Тадић (Стојан), Славка Јеринић (Ката), Милка Лукић (Магда), Жељка Башић Савић (Магда), Дара Плаовић (Салче), Мирослав Петровић (Гркљан), Звонко Јовчић (Курта), Радомир Поповић (Марко), Мида Стевановић (Полицајац) и Момчило Животић (Кмет).

Сценографију је урадио Миомир Денић, костиме Љиљана Орлић, а кореографију Бранко Марковић.

Станковићева „Kоштана”, као ремек-дјело српске књижевности, не представља само комад са пјевањем и раскошном сликом фолклора са југа Србије, већ и снажну драму трагичних људских судбина - појединачне патње и колективне несреће.

Познати драмски писац и, у то вријеме, позоришни критичар „Политике“ Ласло Вегел оцијенио је да је ова драма „с правом добила почасно мјесто на репертоару београдског Народног позоришта, не само због очекивања публике или поштовања према класицима, него зато што ово дјело и својим драматуршко-естетским вриједностима представља сталан изазов у нашој позоришној култури“.

Радомир Путник у критици објављеној у дневном листу „Политика експрес“ истакао је да „Коштана“ у поставци Боре Григоровића није само „комад из врањског живота са пјевањем", већ и покушај да се укаже на латентну драматичност која постоји у односима међу драмским јунацима.

- Григоровић је драму сажео, из ње уклонио прву сцену у којој се назначава путена подлога потиснуте еротике и понудио тумачење по коме се као трагичне личности исказују Хаџи Тома и Митке. Њихов трагизам састоји се у осећају патетичне трошности људског живота, у неостварености прикривених емоција, у запретаној страсти не само према женама, већ и према пуном и смисленом животу - указао је, између осталог, господин Путник.

Снимак који можете да погледате вечерас настао је 24. марта 1992. године, а за разлику од премијере, на овом извођењу, насловну улогу тумачила је Уснија Реџепова.

Представа је изведена укупно 192 пута, а посљедњи пут била је на репертоару 13. маја 1997. године.

(narodnopozoriste.rs)