ВИБЕР ПРЕКИДА ПОСЛОВНЕ ОДНОСЕ С ФЕЈСБУКОМ

pre 10 meseci

Једна од водећих апликација за размјену порука и бесплатну комуникацију на свијету компанија "Rakuten Viber" објавила је да прекида све пословне односе са Фејсбуком.

Једна од водећих апликација за размјену порука и бесплатну комуникацију на свијету компанија "Rakuten Viber" објавила је да прекида све пословне односе са Фејсбуком.

- Злоупотреба корисничких података и немогућност супротстављања насилничкој реторици Фејсбука прешли су сваку мјеру, због чега Вибер предузима одговарајуће мјере попут обуставе закупа рекламног простора и уклањања свих додирних тачака са своје платформе како би заштитио више од милијарду својих корисника - каже се у саопштењу.

Апликација ће уклонити Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, као и обуставити закуп рекламног простора на овој платформи друштвених мрежа, тиме подржавши све масовнији покрет #StopHateForProfit (прекините мржњу ради профита) с циљем бојкотовања споменутог технолошког џина, кажу у Виберу.

Подстакнути протестима покренутим широм САД током протеклих недјеља, групација чије су чланице шест организација, а међу њима "Лига против презира" (Anti-Defamation League) и "Национална асоцијација за напредак особа обојене пути" (NAACP) апеловала је на компаније које се рекламирају на Фејсбуку да обуставе закуп рекламног простора на овој друштвеној мрежи током јула, као одговор на изостанак конкретних мјера и активности компаније у заштити корисника платформе од говора мржње, наводи се у саопштењу.

Низ негативних догађаја, током којег се одиграо и неславни скандал с фирмом Cambridge Analytica када је споменута фирма за политички консалтинг незаконито прикупљала и користила податке скоро 87 милиона корисника Фејсбука, кулминирао је, по Виберу, у овој посљедњој афери са, како кажу, говором мржње.

У том смислу, Вибер је одлучио да се солидарише са циљевима покрета #StopHateForProfit и надаље прекине све пословне односе са Фејсбуком.

Глобални генерални директор Вибера Ђамел Агауа изјавио је да Фејсбук наставља с праксом погрешне интерпретације своје улоге у савременом свијету.

- Компанија коју одликује немаран однос према подацима својих корисника и недостатак приватности у њеним апликацијама, а сада и шокантно одсуство нужних мјера којим би јавност била заштићена од насилног говора који угрожава друштвени ред и мир, овим посљедњим испадом је отишла предалеко. Ми нисмо тумачи истине, али је истина то да многи људи доживјели непријатности усљед неограниченог ширења насилног садржаја, и компаније једноставно морају да се јасно супротставе овој појави - рекао је Агауа.

Активности чији ће исход бити уклањање додирних тачака са Фејсбуком са апликације Вибер ће бити окончане до почетка јула 2020, док ће закуп рекламног простора на овог друштвеној мрежи бити обустављен моментално, истиче се у саопштењу.

(Независне новине)