ВАСА ЛАДАЧКИ - ОДРАЗ ДАНАШЊЕГ ВРЕМЕНА?

pre 18 dana

"Волеш једном у животу, сад богату ил' сироту то не бира памет, него срце."

Сигурни смо да сте чули за Васу Ладачког, бар у пјесми Ђорђа Балашевића, али да ли сте се икада запитали ко је он и шта Васа Ладачки представља?

Држаћемо се пјесме Ђорђа Балашевића и његовог описа овог лика који представља судбину једног народа, а не само једну особу коју прати буран живот.

Свједоци смо да се љествица када су у питању вриједности знатно помјерила и да је оно што је некада било "нормално", данас често предмет исмијавања. Склоност ка занемаривању правих вриједности усљед задовољавања тренутних потреба доводе до каснијих недаћа и незадовољства сопствене душе.

Имали су пар јутара земље, малу кућу на крају сокака.
На асталу навек хлеба, таман тол'ко кол'ко треба,
ал' је Васа хтео много више...

Колико само познајете породица који живе скромним животом и чији синови или кћери замишљају лагодан живот, што због немаштине која је присутна, што због личног бунта, нетрпељивости и незахвалности на ономе што су им родитељи пружили? Сан о бољем сутра, раскош на свим пољима, жеље су многе дјеце, али и Васе Ладачког у то вријеме.

Због осјећаја немаштине, мушкарци су женили богате дјевојке, дјевојке остављале своје вољене јаче половине одлазећи и правећи породице, често на наговор својих родитеља, са неким ко је финансијски ситуиран, али не и вољен.

Ипак, ту се не завршавају њихови проблеми, већ се само продубљују. Добијањем имовине, разних материјалних повластица, губе оно нешто највредније - своју душу. А зар има нешто сиромашније од сазнања да сте богати јер посједујете искључиво новац?

Такве недаће задесиле су управо и Васу Ладачког. Изгубивши све своје најдрагоцјеније зарад неколико златника у џепу није имао другог избора, него предати се "ђаволу" и бурном животу. Умјесто жене и "здраве породице" у коју се укључују дјеца, љубав и поштовање, Васин живот испуњавали су кафански столњаци, пуне пепељаре опушака од цигарета и празне, испијене чаше ракије, вина.

Пропио се, није прошло много, душу своју ђаволу је прод'о.
Знали су га сви бирташи, тражио је спас у чаши, али није мог'о да га нађе.

Како у то вријеме, тако и данас, млади се олако одају наизглед слатким, примамљивим стварима, мислећи да ће се тако ријешити сви њихови проблеми, заборављајући да, прије свега, достојанство и чист образ представљају пола ријешеног проблема. Све што је "у тренду" прихватају објеручке и диве му се, док праве вриједности, вриједности о којима су им баке и дједови причали, узимају с резервом.

Балашевић је режирао и филм под називом Као рани мраз, гдје љубитељи ове баладе могу нешто више сазнати о Васи Ладачком и његовом животу уопште.

ФОТО: Фимофил/ Инсерт из филма Као рани мраз
ФОТО: Збрка/ Са снимања филма Као рани мраз
ФОТО: Политика/ Лик Васе Ладачког из поменутог филма
Добио је коње вране, по ливади разигране,
Сат са златним ланцем и салаше.
Добио је књиге родне, винограде благородне,
у каруце препуне чилаше, све је им'о ништа им'о није.