УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ УПИСУЈЕ 1.639 БРУЦОША

pre godinu

Према одлуци Владе Републике Српске на Универзитету у Источном Сарајеву биће мјеста за 1.639 редовних студената прве године првог циклуса студија у академској 2020/2021. години. Број уписних мјеста за бруцоше смањен је, у односу на претходну академску годину, за 207, а према ријечима ректора Универзитета у Источном Сарајеву

Према одлуци Владе Републике Српске на Универзитету у Источном Сарајеву биће мјеста за 1.639 редовних студената прве године првог циклуса студија у академској 2020/2021. години.

Број уписних мјеста за бруцоше смањен је, у односу на претходну академску годину, за 207, а према ријечима ректора Универзитета у Источном Сарајеву Милана Кулића квоте за упис смањене су на свим студијским програмима осим на медицини.

- Смањили смо уписне квоте да не долазимо у ситуацију да тражимо 2.000 редовних студената првог циклуса, а упишемо пола од тога. Сматрам да је на појединим студијским програмима могао бити још коригован број мјеста али и ово је помак у односу на то како је било раније - рекао је Кулић.

Он додаје да су очекивања у вези са заинтересованошћу матураната за школовање на два јавна Универзитета у Републици Српској подијељена, а да ће на то утицати и усвајање новог закона.

- Надам се да ће се нови Закон о високом образовању ускоро наћи пред посланицима Народне скупштину РС и да ће бити усвојен до почетка академске године - казао је Кулић.

Кулић истиче да будуће бруцоше Универзитета у Источном Сарајеву очекују нови студијски програми као што су медицина на енглеском језику, а на трећем циклусу студија понуђен је студијски програм биоинжењеринг и медицинска информатика.
Одлуком Владе Републике Српске на други циклус студија Универзитета Источно Сарајево моћи ће се уписати 449 редовних студената.

На јавним високошколским установама у Републици Српској, у академској 2020/2021. години, биће мјеста за 4.016 редовних студената који се уписују у прву годину првог циклуса студија, а у прву годину другог циклуса студија моћи ће се уписати 1.137 студената.