ТРИ СРПСКА ФИЛМА НАГРАЂЕНА НА ФЕСТИВАЛУ У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

pre 10 meseci

Документарац Маје Новаковић "А сад се спушта вече" проглашен је најбољим у категорији кратког документарног филма.

Филмови Маје Новаковић, Игора Ћорића и Иване Тодоровић награђени су на управо завршеном, онлајн одржаном 15. Фестивалу филмова југоисточне Европе (СЕЕ Филм Фестивал) у Лос Анђелесу.

Документарац Маје Новаковић "А сад се спушта вече" проглашен је најбољим у категорији кратког документарног филма.

Њен филм приказује живот двије баке које живе изоловано у брдима источне БиХ. Природа је ентитет са којим баке "причају", ослушкују га и поштују. Филм истиче нематеријалну културну баштину кроз приказ бајалица и ритуала против временских непогода, града и олује, наводи се у опису остварења. Приказује се једноставност и чистота њиховог живота као и мукотрпан рад. У свакодневним пословима које обављају разоткрива се и оживљава узвишеност и тегоба тих активности. Радња филма је свакодневица или жанр-сцене живота на селу, које приказују брижност и блискост бака, како у њиховим узајамним односима, тако и у односу према природи, наведено је у саопштењу Филмског центра Србије.

Филм "Пролаз" Игора Ћорића, награђен као најбољи у селекцији краткометражног анимираног остварења, настао је под окриљем студија "Артраке", а синопсис у једној реченици гласи: "Мали дјечак се супроставља непријатељу тотемом који је сам саградио од остатака свог племена".

У категорији кратког играног филма специјано признање освојила је Ивана Тодоровићза филм "Када сам код куће". Филм говори о Марији, која се након неколико година живота у иностранству враћа у породични дом да би се суочила са траумом из дјетињства.

(РТРС)