ТАОРМИНА- БИСЕР СИЦИЛИЈЕ

pre 23 dana

Смјештен на источној обали Сицилије годинама привлачи пажњу туриста својим предивним плажама, античким грађевинама, с погледом на вулкан Етна.

Таормина је градић на источној обали Сицилије, којег су Грци изградили прије 2.500 година.

Кроз улазак на врата старог града простире се поглед на сликовит центар Таормине. На улицама су постављени штандови са различитим производима, старе цркве као и кафићи и ресторани који вас напрасто маме да дођете и пробате италијанске специјалитете, а изнад њих смјештене су терасе са много цвијећа по узору на античку културу.

С обзиром на то да се град налази на стрмој обали, до најљепших плажа (као што је Mazzaro) стиже се преко пуно степеница или жичаром. Такође, поглед на плажу која се сматра једном од најљепших у том дијелу Сицилије омогућен је и са трга Piazza IX Aprile који је, свакако, срце Таормине и са којег се може поред мора посматрати и вулкан Етна.

Са плаже се види и мали оток Isola Bella, који представља бисер Јонског мора и на којем су крајем 19. вијека засађене многе егзотичне биљке које и данас красе Isola Bellu. Данас је овај оток заштићени природни резерват.

ФОТО: Wonders of Sicily

Такође, једна од незаобилазних ствари у Таормини јесте грчки амфитеатар - Teatro Greco. Изграђен је у 3. вијеку п.н.е. и представља други највећи амфитеатар на Сицилији. Римљани су га, касније, надоградили и украсили препознатљивим киповима и стубовима. Раније је служио за гладијаторске борбе, док се, данас, на истом том мјесту одржавају различите позоришне представе, опере итд. Уз амфитеатар, налази се видиковац који пружа јединствен поглед на вулкан Етна.

ФОТО: Enjoylive Travel

У својој књизи "Путовање Италијом", Гете је веома лијепо описао љепоте Таормине. Након што је књига постала популарна у Европи (у 19. вијеку), Таормина је доживјела велики туристички успјех, гдје су је свакодневно насељавали и посјећивали бројни писци, сликари, глумци и све то из потребе да се културно уздижу и проширују сопствене видике.