ТАЈНЕ ОСАМ НАЈСТАРИЈИХ КЊИГА НА СВИЈЕТУ

pre 9 meseci

Иако први примјерци писаног текста датирају прије 2600. године пре н. е., то су рани списи уклесани у камену и углавном се не сматрају књигама.

Људи су почели да користе писмо негдје око 30. вијека прије нове ере у древној Месопотамији, која је укључивала сумерску, акадску и египатску цивилизацију.

Иако први примјерци писаног текста датирају прије 2600. године пре н. е., то су рани списи уклесани у камену и углавном се не сматрају књигама.

8. Гутенбергова Библија - око 1450-1455. године

Иако постоје и старије књиге од Гутенбергове Библије, она је укључена на ову листу јер је то прва књига штампана техником покретних слова. Гутенбергова Библија је најстарији примјер књиге какву данас знамо.

Постоје подаци о томе да је било предвиђено штампање 200 примјерака Библије на памучном папиру и 30 на кожи, али се не зна тачан број одштампаних примјерака. Данас се зна да постоје само 22 примјерка, а Гутенбергова Библија представља једну од најређих и највреднијих штампаних књига.

7. Књига Келса/Књига Колумба - око 800. године

Књига Келса или Књига Колумба једно је од највећих блага Ирске и представља илуминирани рукопис из 800. године нове ере. Прије него што је откривено да је књига настала око 800. године, научници су вјеровали да је та књига Велико јеванђеље Колумба, ирског монаха из 6. вијека. Књига је добила име по манастиру Келс, гдје се налазила дуги низ вијекова. Тренутно је изложена у библиотеци Тринити колеџа у Даблину, у Ирској.

У књизи се налазе сложене и екстравагантне илуминације због којих овај рукопис има изванредну вриједност. Садржи четири јеванђеља из Новог завјета и састоји се од 340 листова од телеће коже.

6. Јеванђеље Светог Катберта - око 7. вијека

Јеванђеље Светог Катберта најстарија је књига у Европе и датира из 7. вијека. У питању је препис Јеванђеља по Јовану, али је била намијењена Светом Катберту, у чији је сандук похрањена након његове смрти 687. године. Ова књига величине длана, димензија 96 са 136 милиметра откривена је 1104. године, када је тијело Светог Катберта премјештено у Дарамску катедралу, како би се сачувало од напада викинга.

Након што је књига пронађена 1104. године, завршила је у приватној колекцији, али је на крају поклоњена језуитској заједници у Белгији, 1769. године. Књига је 1979. позајмљена Британској библиотеци у Лондону, која ју је коначно откупила од језуита за 14 милиона долара.

5. Гаримино јеванђеље - око 330-650. године

Јеванђеља из Гариме су најстарија илустрована хришћанска света књига, која је откривена у етиопском манастиру. До прије десетак година, научници су вјеровали да ове књиге потичу из 11. вијека, али недавна испитивања показују да књиге датирају од 330-650. године.

Како тврде монаси из Аба Гарима манастира, књиге су чуване у манастиру од самог настанка. Ова лијепа Библија добила је име по Гарими, монаху који је стигао у Африку у 5. вијеку и који ју је копирао, како легенда каже, за смо један једини дан зато што је Бог одложио залазак сунца.

Обје књиге су рестаурисане новцем из Етиопског фонда за наслијеђе, британске добротворне организације која помаже у очувању умјетничких дјела пронађених у етиопским манастирима.

4. Библиотека Наг Хаманди - око 3. или 4. вијека

Библиотека Наг Хаманди је збирка тринаест гностичких текстова закопаних у запечаћеној тегли коју је 1945. године пронашао један арапски сељак, Мухамед ас-Саман, у египтаском граду Наг Хаманди. Списи се се међусобно разликују по ауторству, жанру, мјесту и времену настанка. Цјелокупан садржај кодекса је написан на коптском језику, иако су сви радови вјероватно преводи са грчког, а међу њима се налази и дјелимичан превод Платонове "Државе". Један од списа садржи једини познат комплетан текст Јеванђеља по Томи.

Вјерује се да ова књига датира из 3. или 4. вијека, иако је закопана и сакривена прије него што је Атанасије Александријски 367. године нове ере забранио коришћење неканонских књига. Од кад су откривени, ови кодекси су утицали на савремена истраживања раног хришћанства и гностицизма.

3. Синајски рукопис (Синајска Библија) - око 330-360. године

Синајски рукопис, познат још и као Синајска Библија, једна је од најважнијих и најчуванијих књига на свијету, зато што је једини примјерак хришћанске Библије који је мање-више цио. Књига је ручно писана копија Библије, примјерак грчког септуагинта, тј. првог превода Библије с хебрејског на грчки језик, који су превела четири писара у 4. вијеку.

Ова књига се сматра једним од најбољих грчких текстова Новог завјета и била је корисна приликом истраживања библијског текста. Иако из књиге недостају велики дијелови Старог завјета, научници вјерују да је књига оригинално садржала и Стари и Нови завјет.

2. Таблице из Пирга - око 500. године прије н.е.

Таблице из Пиргија пронађене су 1964, приликом ископавања древне луке Пирги, и датирају из периода 500. године прије н.е. Иако ове таблице не чине књигу, свака од њих на ивицама има рупице, што значи да су некада биле увезане. Ове таблице су јако битне јер су написане на два различита језика. Двије су написане на древном етрурском, а трећа је написана на феничанском.

Захваљујући двојезичном тексту, истраживачи су успјели да употријебе своје знање феничанског како би тумачили етрурске таблице. Данас се чувају у Народном музеју етрурске умјетности у Риму.

  1. Етрурска златна књига - око 600. године прије н. е.

Иако се не зна много тога о Етрурској златној књизи, вјерује се да је то најстарија књига на свијету, која датира из периода 600. године прије н. е. Начињена је од двадесетчетворокаратног злата и састоји се из шест увезаних листова, на којима су нацртани јахач коња, сирена, харфа и војници, преноси Спутник. Књига је пронађена касних педесетих, у гробу који је ископан приликом грађења канала на ријеци Струми, у Бугарској.

Особа која је пронашла књигу, а која је жељала да остане анонимна, књигу је поклонила 2003. године Бугарском Националном музеју. Тадашњи директор музеја, Бижидар Димитров, изјавио је да су аутентичност књиге утврдили експерти из Софије и из Лондона.

(Sputniknews.com)