СУТЈЕСКА - ДРАГУЉ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

pre 24 dana

Прелијепи пејзажи, нетакнута природа и чист ваздух су увијек привлачни туристима, зато је у посљедњих неколико година изграђено 70 km пјешачке стазе и око 80 km бициклистичке стазе.

Путовање Босном и Херцеговином за многе туристе представља једну од најдражих успомена, јер Босна и Херцеговина има прелијепе приједјеле, много нетакнуте и величанствене  природе и споменике који представљају дио наше богате историје.

Туристичка дестинација која по мишљењу многих људи представља бисер наше земље, а уједно чини једну од најљепших атракција јесте Нациоланлни парк "Сутјеска", који се налази у близини Фоче.

Фото:трагач за чудесним световима природе

Сутјеска је проглашена националним парком 1956. године, док површина парка износи 17500 хектара. Ту се налази  и највећи врх БиХ, Маглић који износи 2386. метра, као и једна од најљепших прашума у Европи, прашума Перућица. Споменик природе прашума Перућица са својом непроцјењивом биолошком вриједношћу, смјештена је између планинских врхова Волујка и Маглића. Овај простор открива прекрасне пејзаже и бројне биљне ендемске врсте које су старе и више од 300 година. Сматра се да је сама прашума стара више од 20 ооо година. Могу се пронаћи стабла висока и преко 50 метара, а тренутно највише измјерено стабло износи 57.4 метра. Перућица се сматра локацијом од посебног значаја и интереса јер је у њој регистровано преко 170 врста дрвећа и преко 1000 врста зељастог биља, од којих већина представља ендемску врсту.

Фото:Камп Сутјеска

Меморијални комплекс Тјентиште подигнут је 1943. године и смјештен је на величанственој ријеци Сутјесци.

Фото:casadoo.com

Прелијепи пејзажи, нетакнута природа и чист ваздух су увијек привлачни туристима, зато је у посљедњих неколико година изграђено 70 km пјешачке стазе и око 80 km бициклистичке стазе.

Сваке године, почетком јула, Нациолнални парк организује Фестивал младих "ОК фест". Овај фестивал смишљен је као вид промоције омладинског и еко туризма, који посјетиоцима нуди концерте рок група, филмске и позоришне пројекције, панел дискусије, као и планинарење и рафтинг на ријеци Тари.

Фото:рафтингтаром.нет