СТУДИРАЈ НАЈБОЉЕ! СТУДИРАЈ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ!

pre 10 meseci

Поред тога што се социологија бави изучавањем друштва, његовог кретања, друштвених интеракција, разних промјена које га кроз његов развој прате и понашања у разним новонасталим ситуацијама, то је професија која нам омогућава да се бавимо и самим собом, да сами себе упознајемо и истражујемо.

Стефан Боровчанин је студент мастер студија социологије на Филозофском факултету Пале. Запослен је као радно-окупациони терапеут у одсјеку за рехабилитацију у Јавној здравственој установи „Завод за форензичку психијатрију“ Соколац.

Kаква су Ваша искуства када је у питању студирање на нашем факултету?

Што се тиче искуства када је у питању студирање на Филозофском факултету на Палама, смјер Социологија, могу рећи само најбоље. Професори врло професионално обављају свој посао, остварује се јако добра комуникација и сарадња како са професорима и асистентима, тако и са осталим колегама.

Kолико и на који начин је искуство/знање са факултета помогло у обављању посла?

Знање и искуство стечено студирајући Социологију умногоме ми је помогло не само у обављању свога посла, него и у животу. Што се тиче посла, мој посао се базира на свакодневном контакту са штићеницима завода, те раду са њима. А ту ми, такође, помаже знање стечено студирајући социологију, првенствено када су у питању међуљудски односи, односи између двије или више различитих група људи, понашања и промјена понашања појединаца и група у одређеним условима и још много тога. А што се тиче живота, као што већ знамо, социологија је наука која се тиче и нашег сопственог живота и понашања, а проучавати себе је најсложенији и најтежи задатак којим се можемо бавити.

Kако Ви видите социологију као професију?

Могу без претјеривања рећи да је видим као професију будућности. Социологија је један јако битан елемент у животу сваког појединца. Поред тога што се социологија бави изучавањем друштва, његовог кретања, друштвених интеракција, разних промјена које га кроз његов развој прате и понашања у разним новонасталим ситуацијама, то је професија која нам омогућава да се бавимо и самим собом, да сами себе упознајемо и истражујемо. Зато сматрам социологију за једну од важнијих професија.

Да ли имате неки савјет за генерације које долазе а опредијелили су се за овај смјер?

У мом случају послије средње школе социологија је била први и једини избор, што се показало и добром одлуком. Зато могу послати поруку младим колегама и будућим социолозима да се труде и буду упорни у својој намјери да постану социолози. Kао што већ знамо, ова наука користи разне методе емпиријског истраживања и критичке анализе како би развила знање о друштвеним активностима, чији је циљ примјена стеченог знања ради достизања друштвеног благостања. Управо то је по мени чини једном јако интересантном и значајном науком.

(Катедра за социологију)