КАТЕДРА ЗА СОЦИОЛОГИЈУ: ПОВЕЗИВАЊЕ ТЕОРИЈЕ И ПРАКСЕ

pre godinu

Матуранти, пред Вама је период озбиљних одлука, оних од којих зависи и ваша будућност. Веома је важно учинити први и прави корак, упутити се стазом која води ка циљевима и сновима које сте градили све четири године у средњошколским клупама. Вријеме је за промјене које живот значе, а ми смо

Матуранти, пред Вама је период озбиљних одлука, оних од којих зависи и ваша будућност. Веома је важно учинити први и прави корак, упутити се стазом која води ка циљевима и сновима које сте градили све четири године у средњошколским клупама. Вријеме је за промјене које живот значе, а ми смо у разговорима са дипломираним социологом, као и будућим апсолвентима Катедре за социологију и социјални рад, покушали олакшати ваш пут ка правом избору.

Дипломирани социолог Жељка Драгичевић, одлучила је да након средње школе остане студирати у Републици Српској због близине свом родном мјесту, али и економских повољности које нуди студирање у нашој држави.

- Смјер социологија на Филозофском факултету Пале сам одабрала из разлога што су ми се свидјеле теме из предмета социологија у Средњој школи, због чега сам жељела да проширим своје примарно знање о друштву. Смјер социологија се првенствено ослања на теоријска утемељења традиционалних теоретичара о друштву, чиме нас подстичу по питању даљих проучавања различитих аспеката друштва, као што су: породица, култура, наука, умјетност, рад, становништво, религија, али и самог савременог друштва. Мене је посебно заинтересовао предмет који се бави пратећим проблемима сваког друштва - социјална патологија. Након доброг теоријског и методолошког утемељења, овај студијски програм нам даје шансу истраживачког нивоа, чије су предности: занимљивост, динамика, али и сама "опипљивост" тема које се протеже кроз свакодневни живот - истакла је Драгичевићева.

- Лично могу да пренесем само позитивна искуства са ове катедре, гдје се професори према студентима односе као родитељи. Доступни су за консултацију, за све нејасноће и новитете, те нам обезбјеђују савремену литературу из области које проучавамо, чиме нас инспиришу и усмјеравају на даљи рад. О доброј сарадњи професора и нас студената говори и то да сам дио пројектног тима, чији је координатор проф. др Биљана Милошевић - Шошо. Пројекат се бави квалитетом менталног здравља и одобрен је од стране нашег Министарства - казала је Жељка Драгичевић, те је додала да је због тога одлучила  да настави студије и упише други циклус, управо на Филозофском факултету у Палама.

Будући студенти требају изабрати смјер који је у складу са њиховим интересовањима, а уколико њихов избор буде Студијски програм за социологију и социјални рад, сигурно неће погријешити.

- Социологија ме је првенствено привукла зато што је свестрана наука. Када кажете „социологија“ никада не можете помислити на само једну појаву или појам. Поред тога, моја заинтересованост се посебно односи на болести друштва, тачније социјалну патологију. Социологију више не сматрам науком, већ стилом живота. Само студирање ме научило много тога о животу. Након сваког предавања сам богатија за још једно ново сазнање, а за то су свакако заслужни наши професори  и сарадници наше катедре - тврди Сара Ковачевић, студент четврте године и наглашава да је велика је част и задовољство бити студент Катедре за социологију и социјални рад и сарађивати са еминентним професорима и асистентима из ове области.Аутор: Видовданка Пустивук