СЛУШАЊЕ МУЗИКЕ ПОМАЖЕ ПРИ УЧЕЊУ И РАДУ

pre godinu

Слушање музике опушта, доноси ужитак и поправља расположење, али и помаже концентрацији, те олакшава учење и рад. Наука подупире тезу да би музика требала бити саставни дио рада и учења, посебице ако се ради о студирању или раду од куће. У једном истраживању из 1994. године наводи се да слушање


Слушање музике опушта, доноси ужитак и поправља расположење, али и помаже концентрацији, те олакшава учење и рад.
Наука подупире тезу да би музика требала бити саставни дио рада и учења, посебице ако се ради о студирању или раду од куће. У једном истраживању из 1994. године наводи се да слушање музике приликом извршења репетитивних задатака помаже људима да брже, тачније и уз више забаве обаве своје дужности. Наводи се и да је музика која нам је позната или се темељи на понављању једног звука, најпродуктивније утиче на нас.

Како најбоље искористити музику док радимо? С обзиром да различити облици музике, различито и дјелују на нашу пажњу и истрајност, битно је знати неколико битних ствари које вам могу помоћи у одабиру музике приликом рада. Прочитајте их у наставку.

  1. Уз музику с вокалима теже се фокусирати

Вокали и ријечи које се пјевуше одвлаче нам пажњу врло лако. Уколико нам није позната пјесма коју слушамо у том тренутку, фокус ће отићи на распознавање ријечи и разумијевање истих, а уколико знамо пјесму почет ћемо је једноставно пјевушити.

2. Одвећ позната музика помаже уредоточености на рад

У истраживању које су провели неуропсихолози 2011. године откривено је да позната музика прије свега буди комфор и смањује анксиозност која је могућа због обавеза које нас чекају, али уједно и мозгу звучи уобичајено, те тако неће одвлачити фокус новим ритмом.

3. Музика помаже при обављању ствари које се понављају

Као што смо већ навели музика потиче брже и боље извршавање репетитивних радњи, али и овај пут се подразумијева музика у којој су у потпуности искључене ријечи. Ово поткрепљује чињеница да мноштво хирурга слушају музику док обављају дуготрајне операције.

4. Класична музика потиче памћење

Иако се многима неће свидјети, истраживање из 2012. године које се бави учењем и индивидуалним разликама предлаже вам да што прије нађете омиљеног класичара јер је доказано да студенти и ученици тестове рјешавају пуно боље и брже уз подлогу класичних звукова.

5. Живахна музика потиче физичку активност

Ово је већ познато свима који иду или су ишли у теретану. Наиме музика живог ритма помаже да људи буду дуже физички активни, те даје привидан осјећај мањег замора у тијелу.

6. Слушање музике у паузама је скоро па неопходно

Приуштите си мало музике прије него што кренете с једног задатка на сљедећи јер вам може помоћи с опуштањем, разбистрити вам мисли, али и припремити вас за даљи рад.

(Студомат.ба)