СЕЛО КОЈЕ ЖИВИ КЛЕТВУ ЦАРА ЛАЗАРА

pre godinu

Прича о уклетом селу се већ вијековима преноси са кољена на кољено, а како многи сматрају, прије деценију се клетва и обистинила. Када се из 700 кућа у селу Топола код Јагодине на Косовски бој појавила само седморица мушкараца цар Лазар их је проклео да никада у селу не буде

Прича о уклетом селу се већ вијековима преноси са кољена на кољено, а како многи сматрају, прије деценију се клетва и обистинила.

Када се из 700 кућа у селу Топола код Јагодине на Косовски бој појавила само седморица мушкараца цар Лазар их је проклео да никада у селу не буде више од седам кућа.

- Ми смо били под Вуком Бранковићем. Он је одвео одавде много људи у бој на Косово, тако да су се на кнежев позив одазвала само седморица коњаника. Када је кнез Лазар то сазнао, рекао је - “нека толико кућа и остане у селу”.

Овако је говорио сада покојни Миленко Андрејић, чије ријечи преноси шачица људи који је остала у овом „уклетом” селу. Клетва се, кажу, обистинила 2010. године, од када је „живо” само седам домова. Чак и ако се неко досели, друга кућа се затвори. И тако тавори Топола, удаљена само 17 километара од Јагодине на путу ка Рековац.

Тачно 700 година пошто је изрекао клетву, у селу се затичу само напуштене куће обрасле у траву, загушене вишегодишњим пузавицама, разбијених прозора, закључане зарђалим катанцима, сабласне чак и усред дана.

Има нешто у тој клетви. Сеоско предање преноси се с кољена на кољено и готово да нема човјека који не вјерује у клетву кнеза Лазара, изречену 27. јуна 1389. године, уочи Видовдана и боја на Косову.