SANTA MARIA DELLA SALUTE - ПОСЉЕДЊИ ПОЗДРАВ ИЗГУБЉЕНОЈ ЉУБАВИ

pre 21 dana

У цркви Госпе од Спаса настали су најљепши стихови који нас свакодневно подсјећају на то да се праве љубави никада не заборављају и да није увијек истина да је оно што је далеко од очију, далеко и од срца.

Упознати сте кроз свјетску историју да су велике љубави знале покорити свијет. Једна од најдирљивијих, а нама тако блиских је и љубав Лазе Костића и Ленке Дунђерски.

Ленка Дунђерски била је кћер Лазара Дунђерског, имућног Србина, произвођача и трговца житом. О њеној љепоти надалеко се причало. Витак стас, необична љепота и интелигенција красиле су будућу велику љубав сомборског поете.

ФОТО: facebook/ Ленка Дунђерски

Тада већ старијег и прослављеног писца Лазу, Ленка је упознала први пут у Челареву 1891. године и о њему у свом дневнику записала:

"Данас сам га видјела први пут. Има гибак, поносит ход, принчевско држање. Разбарушене је косе, узвинутих бркова који више одају неки театарски ефекат..."

Лаза Костић

Од те године, па наредних четири, Ленка и Лаза стално су проводили вријеме заједно. Између њих родила се велика љубав, коју је пјесник покушао потиснути због превелике разлике у годинама.

Због честог размишљања како он није прави човјек за њу, Лаза 1893. године одлази у манастир Крушедол, гдје проводећи своје дане пише и прву пјесму посвећену Ленки - Госпођици Л.Ђ. Кроз пјесму је веома присутан осјећај недостојности коју је осјећао током свакодневног размишљања о њој. На позив Ленкиног оца, Лаза се враћа у град и жени Јулијаном Паланачки. Кум на вјенчају био је управо Лазар Дунђерски.

ФОТО: Равноплов/ Лаза Костић и Јулијана Паланачки

Након пар мјесеци, док је био на меденом мјесецу, Лаза сазнаје да је Ленка преминула у Бечу, на свој 25. рођендан. Узрок смрти сматра се тифусна грозница, али Ленкин дневник говори другачије. Наиме, у дневнику се наговјештава да се Ленка отровала због неостварене љубави.

Лаза је као омаж написао најљепшу српску, љубавну пјесму својој несуђеној љубави и на тај начин отклонио могућност да њихова љубав падне у заборав. У цркви Госпе од Спаса - Santa Maria della Salute настали су најљепши стихови који нас свакодневно подсјећају на то да се праве љубави никада не заборављају и да није увијек истина да је оно што је далеко од очију, далеко и од срца.

Према ријечима Исидоре Секулић ова пјесма, иако настала у доба романтизма представља вијесницу симболизма.

Споменик Лази Костићу и Ленки Дунђерској у Кулпину (Србија)

ФОТО: Историјски забавник/ Santa Maria della Salute (црква Госпе од Спаса)

Такође, снимљен је и филм у режији Здравка Шотре који носи истоимени назив, и којег је могуће погледати од априла 2017. године.

"Зар није лепше носит' лепоту,
Сводова твојих постати стуб,
Него грејући светску лепоту
У пеп'о спалит срце и луб;
Тонут' о броду, трунут' у плоту,
Ђаволу јелу а врагу дуб?
Зар није лепше вековат' у те,
Santa Maria della Salute?"