РУШИ СЕ ЛЕГЕНДАРНИ ''САН СИРО''

pre godinu

Након што су италијански великани Интер и Милан у септембру прошле године представили пројекат изградње новог стадиона, Министарство културе Италије одобрило је рушење овог легендарног стадиона. Чувени ''Сан Сиро'' или ''Ђузепе Меаца'' када је домаћин Интер замијениће нови стадион, који ће бити саграђен у непосредној близини. Италијанско министарство културе дало

Након што су италијански великани Интер и Милан у септембру прошле године представили пројекат изградње новог стадиона, Министарство културе Италије одобрило је рушење овог легендарног стадиона.

Чувени ''Сан Сиро'' или ''Ђузепе Меаца'' када је домаћин Интер замијениће нови стадион, који ће бити саграђен у непосредној близини.

Италијанско министарство културе дало је мишљење како стадион „нема културолошку вриједност јер је изворни пројекат грађевине који датира из 30-их година прошлог вијека потпуно измијењен надоградњама и проширењем објекта 50-их, а затим и 90-их година, а обзиром на то да те интервенције нису старије од 70 година, стадион не може бити заштићен као архитектонско добро“.

Градоначелник Милана Бепе Сала, који се борио да се стадион сачува и обнови, сада ће морати да да зелено свјетло Милану и Интеру на њихов предлог новог пројекта.

Једно од идејних рјешења за нови стадион

За сад постоје два модела изгледа новог стадиона, а који ће однети побједу одлучиће се накнадно. У овом тренутку је познато да ће капацитет бити 60.000, да цио пројекат вриједи 1.2 милијарди евра и да ће да Росонери и Нероазури подијелити трошкове.

Како је планирано, од цијелог стадиона остаће само једна трибина као успомена, а на мјесту гдје је терен биће изграђен парк и спортски центар за грађане.

Милан и Интер заједнички користе Сан Сиро тачно 72 године (Интер се 1947. придружио највећем ривалу), и представљају ријетке клубове из најјачих лига који играју на истом стадиону.

(Спорт Клуб)