РОНДА - БАЈКОВИТИ ГРАДИЋ И ОАЗА МИРА

pre mesec

Захваљујући својим становницима, Ронда је добила епитет града из бајке.

Ронда је градић смјештен сјеверозападно од Малаге. Својим раскошом и гостољубивошћу мета је туриста из разних дијелова свијета.

ФОТО: National Geographic Srbija/ Ронда

Град је подигнут на стијени коју ријека Guadalevin пресијеца на два дијела. Са литица се пружа невјероватан поглед на пејзаж, одајући утисак мира и хармоније.

ФОТО: Preporod.info/ Ронда

Ронда је градић сачињен од кафића, ресторана, различитих продавница са најшаренијим излозима. Периферија града одише харизмом, миром који становници овог мјеста преносе на све туристе који им приђу тражећи помоћ. Шетајући градом долази се до велике палате Palaco del Marques de Salvaterra и до мањих мостова са којих се протеже поглед на љепоте Ронде.

ФОТО: TripAdvisor/ Palacio del Marques de Salvaterra
ФОТО: Postcard from Spain/ Palacio del Marques de Salvatorra

Незаобилазни мосотви су Puente San Miquel, Puente Viejo и Puente Nueve. Puente Nueve је један од најпосјећенијих и најзначајнијих мостова. Наиме, његова издрадња је први пут била неуспјешна јер није био добро направљен и што је однио усљед тога 50 живота након 6 година од своје изградње. Архитекта Martin de Aldeuela годинама касније налази рјешење и гради мост ужег лука са потпорним стубовима висине 100м који се спуштају до ријеке. На први поглед, мост изгледа као да је дио стијене и њених чари. Puente Nueve спаја стари град Ронде са модернијим дијелом. На крајевима моста становници су изградили куће које гледају у дубоку клисуру.

ФОТО: Asturnatura/ Puente Nueve
ФОТО: Flickr/ Puente Nueve

Када говоримо о мостовима и стијенама,а не можемо да не споменемо клисуру El Tajo без које не би био употпуњен доживљај овог моста. Дубока 12 метара дијели град на два дијела и пружа оазу мира свим посјетиоцима.

ФОТО: Wikipedia/ El Tajo
ФОТО: Dario Sur/ El Tajo

Као једна од незаобилазних атракција Ронде свакако јесте и арена за борбу са биковима - Plaza de Keros. Сматрају је једном од најстаријих на свијету, а Ронду колијеквом модерне кориде. Улазница коша 7€, а са аудио-водичем 8.5€.

ФОТО: Runei/ Plaza de Keros
ФОТО: Depositphotos/ Plaza de Keros

Палата маварског краља - Casa/Palacio del Rey Moro је изграђена у XVIII вијеку. Ријеч је о сложеном систему који се пружа све до ријеке Guadalevin и који је грађен по узору на природну вертикалну пукотину. Дуго година је била једино извориште воде у граду.

ФОТО: Wikipedia/ Палата маварског краља
ФОТО: Andalucia.org/ Палата маварског краља

Вртови Куленке налазе се на литици кањона и распоређени су попут тераса између Сатрог и Новог моста. Мириси који допиру из вртова и цјелокупан утисак свакодневно очаравају посјетиоце и наводе их да им се увијек враћају.

ФОТО: trip.com/ Вртови куленке

Ронда је успјела уз помоћ својих становника направити бајковиту причу у којој свако од њих има своју улогу.