РАСПИСАН КОНКУРС ЗА УПИС УЧЕНИКА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

pre godinu

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2020/2021. години за 13 струка у 106 занимања.

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2020/2021. години за 13 струка у 106 занимања.

Mинистар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци рекла је да се и ове године очекује упис око 9.800 ученика. Према одлуци Владе Републике Српске, а на иницијативу премијера Радована Вишковића, припремљене су стимулације у облику стипендија од 100 КМ мјесечно за ученике који упишу дефицитарна занимања у одређеним локалним заједницама, као и бесплатан превоз до школе.
Тривићева је истакла да је ресорно министарство у претходном периоду радило на стимулативним политикама ради усмјерних уписа у средње школе. -На тај начин жељели смо усагласити потребе тржишта рада и уписа у средње школе, те да сви ученици који желе да остану на нивоу средње школе могу одмах по завршетку да нађу посао у струци, а они који желе да наставе школовање да имају добре квалификације - рекла је Тривићева.

Она је навела да су највеће потребе тржишта рада за занимањима у области текстилне, металне, дрвопрерађивачке и машинске индустрије. Напоменула је и да су у припреми измјене и допуне закона о средњем васпитању и образовању, којима је дефинисано да се 25 одсто практичне наставе обавља код послодавца, а на огласним таблама у средњим школама биће објављен списак која су дефицитарна занимања.

Приликом уписа, кандидати се могу пријавити у највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама.

У Средњошколском центру "Иво Андрић" у Вишеграду ученици ће моћи да упишу ново занимање - техничар мехатронике које повезује знања из електронике, машинства и рачунарства, а у Средњошколском центру "Источна Илиџа" моћи ће да се опредијеле за нови смјер рачунарско-информатичког техничара.

Јавним конкурсом одређена су два рока за упис - јунски од 15. до 26. јуна и јулски од 6. до 17. јула.

У јунском уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе,  за ученике који имају 60 и више бодова, почиње 15. јуна, а завршава се 16. јуна. Резултати уписа биће објављени 18. јуна.

Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе, који имају мање од 60 бодова почиње 22. јуна, а завршава се 24. јуна. Резултати уписа биће објављени 26. јуна.