РАЈЧЕВИЋ ПОЗВАО МАТУРАНТЕ ДА УПИСУЈУ ФАКУЛТЕТЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

pre 10 meseci

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић позвао је све матуранте у Републици Српској да своје школовање наставе на неком од домаћих факултета.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић позвао је све матуранте у Републици Српској да своје школовање наставе на неком од домаћих факултета.

Поводом објављивања конкурса за упис студената на јавне универзитете, Рајчевић је истакао да је знање најсигурнија инвестиција у 21. вијеку, а да ће нови закони и њихова стриктна примјена гарантовати квалитет и практичну експлоатацију, те инвестиције кроз занимања коју ову земљу морају вући напријед.

- Ви сте мотор развоја и напретка, ви сте креатори нових перспектива Републике Српске. Нека те перспективе буду засноване на домаћој памети и искуствима - поручио је Рајчевић матурантима.

Рајчевић је нагласио да су пред системом високог образовања у Републици Српској значајне активности везане за реформски курс који је утврдила Влада, а које се односе на подизање квалитета наставног процеса, унапређење научноистраживачког рада и иновирање студијских програма.

Све ово је везано за доношење првог сета нових прописа из ове области – новог Закона о високом образовању и Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању, навео је Рајчевић у саопштењу.

- Бесплатно студирање за редовне студенте на јавним високошколским установама, трајна веза привреде и академске заједнице, пооштрени критеријуми за избор у научно-наставна и сарадничка звања, пооштрен инспекцијски надзор, константна провјера квалитета, интернационализација кроз сарадњу домаћих и иностраних акредитованих високошколских установа, интердисциплинарност и мултидисциплинарност, само су неке од новина које ће, уколико се ови закони усвоје, постати пракса у систему високог образовања Српске - рекао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, искуства из периода епидемије вируса корона, односно могућност организације наставног процеса путем дигиталних канала комуникације, наћи ће се у Владиним амандманима на текст закона који се већ налази у парламентарној процедури.

(РТРС)