ПОШТУЈ ТУЂЕ, СТУДИРАЈ СВОЈЕ!

pre 10 meseci

Задатак свих нас је да у будућности будемо хрид о коју ће се сломити ови таласи и која ће да гарантује опстанак српског језика и књижевности.

Драги матуранти, ви се тренутно налазите на највећој животној прекретници. Завршавате један занимљив и узбудљив период свог живота и пред вама се пружају многобројне животне стазе (и богазе). Многима од вас тренутно је главна преокупација избор одговарајућег факултета. Сигурно вам се многе мисли, жеље, наде, очекивања и страхови мотају по глави. Много је фактора који утичу на ову изузетно битну животну одлуку – неко се уписује на онај факултет за који сматра да ће му донијети добар посао и материјално благостање, неко ће послушати жеље своје породице и наставити породичну традицију, а неко, пак, пушта срце да одабере за њега.

Овом приликом обраћам се свима вама, а посебно онима који имају интересовања усмјерена ка проучавању језика и књижевности – онима који се поносе чињеницом да говоре истим језиком којим су писали Свети Сава, Вук Караџић, Његош, Андрић, Кочић, Матавуљ; онима који се поносе најсавршенијим писмом на свијету – ћирилицом; онима које интересује магична моћ језика као најсавршенијег средства комуникације; онима који читајући књижевна дјела „одлутају“ у далеке крајеве стварног и измишљеног свијета; онима који виде, осјећају и промишљају стварност много дубље од своје околине, једном ријечју – свима којима је писана и изговорена ријеч српског језика при срцу. У потпуности сам сигуран да је прави избор за вас студиј српског језика на Катедри за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Студирањем на овој катедри добијате могућност да слушате предавања најбољих стручњака у регији али и шире (лингвиста, књижевних историчара, теоретичара и критичара, методичара итд.), изучавате узбудљиву језичку прошлост (али и ништа мање узбудљиву садашњост) нашег народа, учествујете на књижевним промоцијама, дебатама и осталим културним манифестацијама, пруочавате књижевна дјела класичне и савремене књижевности, методички се припремате за посао професора српског језика и књижевности и још много тога. Ипак, један од основних разлога за уписивање на студиј српског језика је чињеница да је нашем народу, вјероватно као никад досад, потребан велики број младих и стручних људи чија ће професионална и животна мисија бити да раде на очувању српског језика и српске културе на овим просторима. Времена нису нимало лака, талас глобализације пријети да са лица земље збрише традиционалне вриједности које су суштина нашег колективног идентитета, нашег народног бића. Задатак свих нас је да у будућности будемо хрид о коју ће се сломити ови таласи и која ће да гарантује опстанак српског језика и књижевности.

Кажу да колико језика говориш, толико људи вриједиш. И то је једна велика истина. Јако је важно поштовати све позитивне тековине других народа. Међутим, мени се чини да је све то узалуд ако човјек не познаје матерњи језик. Због тога је велика и значајна улога вас, будућих професора српског језика, да наше потомке научите да правилно и јасно користе српски језик – тиме ћете им дати крила да полете у свијет у којем ће, свако у складу са својим интересовањима, имати могућност да остваре свој пун потенцијал.

На самом крају допустићу себи да будем у потпуности личан. Студирајући на Катедри за српски језик Филозофског факултета на Палама, стекао сам много драгих пријатеља међу колегама, али и међу професорима и асистентима, тако да се на факултету осјећам као код своје куће, а све те драге људе посматрам као чланове једне велике породице, што ми у ствари и јесмо. Драги матуранти, велико би нам задовољство било када би неко од вас постао дио ове велике породице!

Пише: Душко Крсмановић, наставник српског језика у Основној школи „Свети Сава“ у Фочи