ПИЈЕСАК ИЗ САХАРЕ КОЈИ ДОЛАЗИ СА КИШОМ НЕМА УТИЦАЈ НА ЗДРАВЉЕ

pre godinu

Јаки приземни вјетар у пустињским крајевима подиже ситне пјешчане честице са површине, а оне с кишом стижу и на наше просторе. Облак који је из сјеверних дијелова Сахаре подигнут у атмосферу, југозападним ваздушним струјањем стигао је у временском интервалу од дан-два. Будући да је ријеч о малим концентрацијама, пијесак, осим

Јаки приземни вјетар у пустињским крајевима подиже ситне пјешчане честице са површине, а оне с кишом стижу и на наше просторе.

Облак који је из сјеверних дијелова Сахаре подигнут у атмосферу, југозападним ваздушним струјањем стигао је у временском интервалу од дан-два. Будући да је ријеч о малим концентрацијама, пијесак, осим што запрља прозоре, кола или терасе, практично нема утицаја на здравље људи.

Просјечно, између марта и октобра, сваке двије до три недјеље, на наше подручје стиже одређена количина пијеска из различитих дијелова најпознатије свјетске пустиње.

У питању је природни процес, подстакнут, јаким приземним вјетром у пустињским крајевима, који подиже ситне пјешчане честице са површине. Атмосферска струјања могу да пренесу ове честице више од хиљаду километара далеко од извора.

Истраживања су показала да пјешчани аеросол има значајан утицај не само на пустињска подручја, већ и генерално, на климу и животну средину ван пустињских области.

Овај минерални аеросол најбољи је природни агенс за формирање облачности на температурама нижим од нуле.