ПЕЋИНА ОРЛОВАЧА ОТВОРЕНА ЗА ПОСЈЕТЕ

pre godinu

Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумбуловцу код Пала отворен је за посјете туриста, уз придржавање мјера о растојању и ношењу маски, изјавио стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић. Он је навео да су посјете пећини планиране до 15. октобра, од уторка до недјеље и то

Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумбуловцу код Пала отворен је за посјете туриста, уз придржавање мјера о растојању и ношењу маски, изјавио стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.

Он је навео да су посјете пећини планиране до 15. октобра, од уторка до недјеље и то у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазнице износи од двије до четири КМ.

Самарџић је рекао да ће сви грађани који буду дошли данас да посјете пећину имати бесплатан обилазак, а због ограниченог броја туриста на јавним мјестима потребна је најава већих група на број телефона 065/992-808.

Према његовим ријечима, туристичке групе у овом спелеолошком комплексу броје до 15 посјетилаца са једним водичем, а обилазак траје од 30 до 45 минута.

-Упркос епидемији вируса корона, можемо се похвалити да смо радили на уређењу споменика природе и припремили додатне садржаје као што је сувенирница која се налази у кућици гдје је водичка служба и Музеј пећине Орловача- рекао је Самарџић.

Самарџић је нагласио да ће посјетиоци моћи да користе и стазу здравља чија је дужина пет километара и води до видиковца, који се налази на врху пећине.

Он је навео да се стазом здравља која је маркирана до видиковца може ићи из два правца - са лијеве или десне стране од улаза у пећину, пјешачењем од тридесет минута до сат времена.

-Када се дође на врх, пружа се прелијеп поглед на околне планине Романију, Јахорину, Бјелашницу. Било којим путем да се крене пружају се прелијепи пејзажи - шуме, ливаде, а уз мало успона прилагођене су за свакога. Љубитељи природе ће је сигурно вољети- нагласио је Самарџић.

Пећина Орловача је дуга 560 метара, а са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.

(СРНА)