ПЕРУАНСКА ВИСОРАВАН НАСКА ОТКРИВА ЈОШ ЈЕДАН ГЕОФИЛНИ ДРАГУЉ

pre 5 meseci

Цртеж који посљедњих дана фасцинира јавност јесте цртеж мачке који су археолози открили недавно приликом снимања терена.

Висораван Наска у близини Перуа открива још један величанствен геолифни цртеж, овај пут у облику мачке. Висораван је од 1927. како је откривен први геолифни цртеж, позната свјетској јавности по величанственим мистериозним цртежима који представљају животиње, геометријске облике, па чак и фигуре људи.

Величина цртежа варира од 10м до 20км, а цртежи су урезани у земљу на дубини од неколико центиметара. Нажалост, због неприступачног терена, лоше технологије, али и димензија цртежа који су видљиви искључиво из ваздуха, велики број цртежа откривен је сасвим случајно.
Цртеж који посљедњих дана фасцинира јавност јесте цртеж мачке који су археолози открили недавно приликом снимања терена.
Њихова намјена и начин израде су и даље непознати јавности, али се претпоставља да су ови величанствени цртежи настајали из захвалности боговима, те да су представљали и мапу сазвијезђа.

Досадашња истраживања процјењују старост цртежа на око 2.000 година.
Ипак. док археолози не изађу у јавност са конкретним доказима, можемо само да нагађамо шта су ови џиновски мистериозни цртежи представљали древној Перуанској цивилизацији.

Пише: Анђела Вељовић, студент треће године Новинарства