ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА "ПРИНЦИПОВИ ДАНИ"

pre 10 meseci

Овогодишња манифестација "Принципови дани" у Источном Новом Сарајеву свечано је отворена синоћ другим сазивом ликовне колоније "Бели вук".

Овогодишња манифестација "Принципови дани" у Источном Новом Сарајеву свечано је отворена синоћ,  другим сазивом ликовне колоније "Бели вук".
Учесници овогодишње колоније "Бели вук" су Јелена Божовић, доктор вајарства из Београда, Игор Ђорђевић, академски вајар из Београда, Александар Станојевић, магистар сликарства из Новог Сада, Миљан Вуковић, академски сликар, Стефан Станковић Перић, доктор вајарства из Београда, Душан Недов Продина, академски сликар и Славко Тушевљак, директор градске галерије Вишеград.

Начелник оштине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио  је  учесницима и гостима ликовне колоније, за које је нагласио да су својим доласком и у овим епидемиолошким условима показали да друштво не може да стане и да Источно Ново Сарајево, док год има интересовања, треба да организује овакве скупове уз стриктно придржавање свих правила за спречавање ширења вируса корона.

Он је истакао да, у том контексту, са "Принциповим данима" треба идентификовати нешто што је доминантно, слободно и постојано у култури.

Дјела која настану на ликовној колонији "Бели вук" биће продата на хуманитарној изложби 29. јуна, а прикупљена средства искориштена за изградњу дневног центра за дјецу "Подржи ме" у Косовској Митровици.

Магистар сликарства Александар Станојевић изразио је задовољство што други пут учествује на ликовној колонији "Бели вук".

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић изразио је задовољство због чињенице да се кроз овогодишње "Принципове дане" остварила сарадња са Одбором за помоћ Србима на Косову и Метохији.

У оквиру манифестације "Принципови дани" вечерас ће бити организована промоција књиге "Дневник ратног хирурга" доктора Миодрага Лазића, коју је Новинска агенција Републике Српске - СРНА објавила постхумно.

"Принципови дани" настављају се у суботу, 27. јуна, када ће у природном амфитеатру "Тврдимићи" бити одиграна представа "Светозар Т`рећи".

У недјељу, 28. јуна, биће положено цвијеће на гроб Гаврила Принципа на гробљу Светих архангела Георгија и Гаврила у Сарајеву, као и код споменика Гаврилу Принципу у Парку Гаврило Принцип у Источном Сарајеву у 12.00 часова.

Истог дана у 19.00 часова биће организована Видовданска академија у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Посљедњег дана манифестације, у понедјељак, 29. јуна, биће одржана Видовданска хуманитарна аукција слика, пројекат Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији за изградњу дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици.

(СРНА)