ОТКРИВЕН ВЕЛИКИ КОМПЛЕКС ХРАМОВА ИЗ ГВОЗДЕНОГ ДОБА

pre 10 meseci

Међународни тим стручњака открио је велики комплекс храмова у Сјеверној Ирској за који се вјерује да је можда био једнократни церемонијални центар праисторијске Европе, на мјесту са снажним коријенима у ирском фолклору и митологији.

Међународни тим стручњака открио је велики комплекс храмова у Сјеверној Ирској, за који се вјерује да је можда био једнократни церемонијални центар праисторијске Европе, на мјесту са снажним коријенима у ирском фолклору и митологији.
Истраживачи института из Сјеверне Ирске, Шкотске и Њемачке открили су огроман подземни комплекс храма у Наван Форту, у округу Арма, на сјевероистоку ирског острва, а сматра се да се ради о бившем сједишту краљева Алстера.

Храмови и резиденције откривени су технологијом која се користи за детектовање магнетне осјетљивости и електричног отпора тла који се нису раније појављивали на површини земље.

- Наша открића довела су до значајних додатних података који нам наговјештавају да зграде које су откривене шесдесетих нису куће у којима су живјели краљеви, већ низ масивних храмова, неких од највећих и најкомплекснијих ритуалних арена у региону из праисторијске Европе и из периода прије римске владавине - изјавио је доктор Патрик Глисон са Краљичиног Универзитета у Белфасту.

Глисон је описао откривање низа зграда изграђених у облику броја осам из раног Гвозденог доба и структуру пречника 40 метара ограђену дрветом из око 95. године прије нове ере.

Он је објаснио да се дрвена зграда након изградње пунила камењем и палила како би се створила церемонијална хумка која се данас види, пише "Раша тудеј".

Подручје у којем је откривен комплекс важно је за ирски фолклор и налази се на мјесту древног града Алстер, једног од пет краљевских локација из праисторије, уско повезаних са ирским митовима као што је "Тејн" и са причом о хероју Кухулину из Алстерског циклуса прича.

За право ископавање на откривеном мјесту биће потребна велика количина новца, коју тек треба обезбиједити, а посјетиоци ће моћи да посјете локацију од 30. јула када се поново отвори за јавност након паузе због пандемије вируса корона.

(Независне новине)