ЛОНДОН: ОТКРИВЕН ГЕН МРШАВОСТИ

pre godinu

Научници вјерују да су открили ген који помаже витким да остану мршави, што потенцијално отвара нову границу у третманима за рјешавање проблема гојазности, наводи научни часопис "Сел". Међународни тим научника идентификовао је генетску варијанту јединствену за витке особе познату као АЛК ген. Овај ген ствара протеин који се зове анапластична

Научници вјерују да су открили ген који помаже витким да остану мршави, што потенцијално отвара нову границу у третманима за рјешавање проблема гојазности, наводи научни часопис "Сел".


Међународни тим научника идентификовао је генетску варијанту јединствену за витке особе познату као АЛК ген.

Овај ген ствара протеин који се зове анапластична лимфомска киназа, који је укључен у раст ћелија.

Истраживачи су прегледали ДНК узорке и клиничке податке више од 47.000 здравих људи у Естонији између 20 и 44 године.

Научници су погледали генетске мапе људи са индексом тјелесне масе испод 18 и упоредили их са онима нормалне тежине, те открили генетску варијанту која је у корелацији са виткошћу.

Ово откриће указује на то да различите мутација гена могу имати важну улогу код виткости и отпорности на добијање килограма.

Да би тестирали сазнања, научници су спровели експерименте на мувама и мишевима. Открили су да им је брисањем овог гена смањена тјелесна маса.

Дали су мишевима "Мекдоналдсову" храну. Нормални мишеви су постали пунији, а они без АЛК-а остали су мршави.

Међутим, сада је познато да мутирани облик АЛК гена и протеина може покренути и развој тумора, наводи се у истраживању.

Мутирани облици гена и протеина нађени су код карцинома плућа, анапластичног великоћелијског лимфома и неуробластома, те рака мозга.

(СРНА)