ОБРАЗОВАЊЕ ТРПИ ЗБОГ ДИГИТАЛНЕ НЕСРАЗМЈЕРЕ

pre godinu

Усклађено дјеловање са фокусом на правичност и даље може да ограничи ефекте садашње незапамћене кризе, односно превазилажење дигиталне несразмјере смањило би број дјеце која тренутно не стичу знања због затворених школа, саопштено је из Развојног програма УН (УНДП). Глобални развој, који је комбинација образовних, здравствених и животних стандарда у свијету,

Усклађено дјеловање са фокусом на правичност и даље може да ограничи ефекте садашње незапамћене кризе, односно превазилажење дигиталне несразмјере смањило би број дјеце која тренутно не стичу знања због затворених школа, саопштено је из Развојног програма УН (УНДП).
Глобални развој, који је комбинација образовних, здравствених и животних стандарда у свијету, могао би се први пут наћи у силазној путањи откада је концепт уведен 1990. године, упозорили су из УНДП-а.

"Свијет је свједочио бројним кризама у посљедње три деценије, укључујући глобалну финансијску кризу од 2007. до 2009. године. Свака је тешко погодила хумани развој, али, у цјелини, добитак од развоја глобално је акумулиран из године у годину", истакао је администратор УНДП-а Аким Штајнер.

Штајнер је рекао да би вирус корона, са троструким ударом на здравство, образовање и приходе, могао да промијени овај тренд.

Са затварањем школа усљед пандемије, према процјенама УНДП-а, образовање је ускраћено за 60 одсто дјеце, што је незабиљежено од осамдесетих година прошлог вијека.

У саопштењу је наведено да би комбиновани ефекти оваквих удара могли да значе највећи преокрет у хуманом развоју.

Из УНДП-а наводе да очекују да ће пад хуманог развоја бити знатно већи у земљама у развоју са слабијим капацитетом да се изборе са социјалним и економским падом усљед пандемије.

У образовању, са затвореним школама и значајном несразмјером у приступу учењу посредством интернета, процјене УНДП-а наводе да је 86 одсто дјеце у основном образовању данас ван школског система у земљама с ниским степеном развоја, у поређењу са тек 20 одсто у земљама са изразито високим степеном развоја.

"Али, уз правичнији приступ интернету којим би земље превазишле несразмјеру у односу на водеће земље, изводљиво је да се превазиђу постојеће разлике у образовању", указали су у УНДП-у.

Из ове УН организације истакли су да одлучне интервенције усмјерене на правичност могу помоћи код приближавања привреде и друштва, ублажавајући тако далекосежне посљедице пандемије.

(СРНА)