ОБЈАВЉЕНА НОВА КЊИГА ЗА ДЈЕЦУ ЗЛАТКА ЈУРИЋА "КЛИКОНОГИ У ДОБА КОРОНЕ"

pre godinu

Нова књига за дјецу Златка Јурића "Кликоноги у доба короне", објављена у издању "Арт принта" Бањалука, обухвата пјесме које су настајале у периоду ванредног стања и изолације. Пјесме у овој књизи су тематски везане за вирус корона, за школу, учење и заљубљивање. "Моја нова књига 'Кликоноги у доба короне' је

Нова књига за дјецу Златка Јурића "Кликоноги у доба короне", објављена у издању "Арт принта" Бањалука, обухвата пјесме које су настајале у периоду ванредног стања и изолације.
Пјесме у овој књизи су тематски везане за вирус корона, за школу, учење и заљубљивање.

"Моја нова књига 'Кликоноги у доба короне' је збирка пјесама намијењена младим људима, која обухвата неке раније пјесме и оне које су настајале у периоду пандемије вируса корона. Коначну форму и унутрашњу структуру, ова књига је добила у току априла, дакле, другог мјесеца од почетка школе на даљину и периода ограниченог кретања", рекао је Јурић Срни.

Он је изразио задовољство што је успио да напише књигу, која у центар свијета ставља младог човјека, ученика основне школе, који не може да иде у своју школу већ мора да прати наставу посредством телевизије, телефона или компјутера.

"Кликоноги су школоноги, односно млади људи у пубертету који постају свјесни свог тијела. Кликоноги су изненађени необузданошћу свога бића и затечени немогућношћу да иду у школу и да виђају другове. Они су збуњени чињеницом да су им ускраћени најљепши школски дани", појашњава Јурић.

Пјесме у књизи "Кликоноги у доба короне" груписане су у три пјесничка циклуса: "Кликоноги", "Шумске приче" и циклус "Школе које се памте".

Рецензенти књиге су Мирко Вуковић и Живојин Ракочевић, а дизајн корица је радио Немања Мићевић.

"Збирка пјесама за дјецу и омладину 'Кликоноги у доба короне', настала је у специфичним условима изолације. Tо је прва књига поезије за младе, објављена на српском језику, која је настала на тему вируса корона. Књига и поезија говоре о дјеци која су своју учионицу и наставнике замијенили телефонима, компјутерима и телевизијом. Ова књига нам нуди одговоре на питања како се заљубити, како учити, како вољети природу", истиче Живојин Ракочевић, један од рецензената ове књиге.

Златко Јурић, пјесник, књижевни критичар и теоретичар поезије, рођен је 1972. у Котор Варошу. Редовне студије српског језика и књижевности завршио је на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци, а мастер и докторске студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Јурић је радио као наставник српског језика и књижевности. Био је члан прве редакције студентског часописа "БУМ" (Бањолучки универзитетски магазин). Уређивао је дјечји часопис "Мали принц".

Награђиван је за књижевно стваралаштво. Пјесме су му превођене на бугарски, енглески, мађарски, пољски и словеначки језик.

Члан је Удружења књижевника Републике Српске и Друштва чланова Матице српске.

Осим књиге пјесама за дјецу "Кликоноги у доба короне", Златко Јурић је објавио четири књиге пјесама: "Tамјануша и дјевичњак" (1997), "Божја несвест" (2003), "Врата вртова" (2008) и "Неодречене речи" (2011).

(СРНА)