ИНДИЈА: КОКОШКЕ НОСЕ ЈАЈА СА ЗЕЛЕНИМ ЖУМАНЦЕМ

pre godinu

Фотографије кокошијих јаја са тамнозеленим жуманцем ових дана су постале хит на интернету и посебна занимљивости на друштвеним мрежама, збуњујући и ветеринарске стручњаке као и ширу јавност. Првобитно се сматрало да је то резултат дигиталног уређивања слика - фотошопа. Фотографије зелених јаја су на крају довеле до фармера Ак Схихабудена,

Фотографије кокошијих јаја са тамнозеленим жуманцем ових дана су постале хит на интернету и посебна занимљивости на друштвеним мрежама, збуњујући и ветеринарске стручњаке као и ширу јавност.

Првобитно се сматрало да је то резултат дигиталног уређивања слика - фотошопа. Фотографије зелених јаја су на крају довеле до фармера Ак Схихабудена, узгајивача пилића из Малапурама. Он је потврдио да нека од његове перади заправо лежу јаја са зеленим жумањцима.

За доказао својих тврдњи, млади фармер је објавио видео како разбија јаје и открива тамнозелена жуманца.

Изјавио је да су се новинари и ветеринари из цијеле Индије занимали и звали га за објашњења о чудним јајима, а да је и он сам једнако збуњен, као и сви други.

"Прије девет мјесеци сам први пут добио такво јаје са зеленим жуманцем од коке у нашој малој перадарској фарми ", рекао је Схихабуден за "Њуз Минит"(News Minute)

"У почетку смо се зачудили и нисмо их употребљавали у исхрани. Сва јаја која је кокош положила су била једнака и ми смо их инкибирали и из њих су се излегли пилићи. Касније, неки од тих пилића су такође полагали јаја са зеленим жуманцем." рекао је Ак Схихабуден и додао да су и он и његова породица јели та јаја и нису имали никакве посљедице, те да је укус попут исти као код нормалних јаја.

Индијски медији преносе да су се ветеринарски стручњаци заинтересвали за ова чудно обојена жумањца. Званичници са Универзитета за ветеринарство и животиње у Керали, посетили су фарму Схихабудена желећи да виде јаја и узму узорке за анализу.

"Почели смо радити неколико тестова како бисмо открили разлог за ту боју жуманца. Ово је ријетка појава, и вероватно је то због хране која се даје пилићима", рекао је др С. Санкаралингам, доцент за живину, са унивезитетског одељења за ветерину и животиње у Керали.

Green yolk egg # egg with green yolk # പച്ച ഉണ്ണി # പച്ചക്കരു # പച്ചനിറത്തിലുള്ള കോഴി മുട്ട # ഭക്ഷണത്തിന്റെ വ്യത്യാസം കൊണ്ട് നിറവ്യത്യാസം വരുന്നത് ഓറഞ്ച് മഞ്ഞ ഇളം മഞ്ഞ എന്നിങ്ങനെയാണ്. തീറ്റയിൽ പച്ചപുല്ല് ഇലകൾ എന്നിവ ഉൾപ്പെടുത്തുമ്പോൾ Yolk കൂടുതൽ ഓറഞ്ച് കളറിലേക്കാണ് മാറുന്നതെന്നാണ് മുൻകാല പഠനങ്ങളും അനുഭവങ്ങളും. പച്ച കളറിൽ തീറ്റ കൊടുത്താൽ കാഷ്ടം ചിലപ്പോൾ പച്ച ആയേക്കാം... മുട്ടയിലെ ഉണ്ണിയിൽ നിറവ്യത്യാസം വരാൻ എന്ന് പറഞ്ഞാൽ കടുത്ത പച്ചക്കളർ വരാൻ കാരണം എന്തെന്ന് എനിക്കും അറിയണമെന്നുണ്ട്. Genetic change ആകാമെന്നാണ് നിഗമനം, പഠനങ്ങൾ നടക്കുന്നുണ്ടല്ലോ. വ്യെക്തത വരും. ചില മഹാ കോഴി പണ്ഡിതന്മാർ ഈ പ്രതേക വിഷയത്തിൽ പ്രാഥമിക അറിവുകൾ പോലും ഇല്ലാതെ അഭിപ്രായം പറയുന്നത് കേട്ടു. അത് അപഹാസ്യമയിരിക്കും പ്രധാനമായും നമുക്ക് കിട്ടേണ്ട ഉത്തരങ്ങൾ ഇവയൊക്കെയാണ്. 1, മുട്ടക്ക് (കരുവിന് ) പച്ച നിറം കിട്ടാൻ കാരണമെന്ത്? 2, പച്ചക്കളർ ഉള്ള തീറ്റകൾ കൊടുത്താൽ മുട്ടയുടെ yolk പച്ചയാകുമൊ? അങ്ങനെ റിപ്പോർട്ട് ചെയ്തിട്ടുണ്ടെങ്കിൽ എന്തിന് ഈ മുട്ടകൾക്ക് ഇത്ര വാർത്താ പ്രാധാന്യം? (ഇതിൽ ട്രോളുകൾക്കും സ്വാഗതം ) 3, പച്ച നിറം നൽകുന്ന ഘടകം (content) ഏതൊക്കെയാണ്. 4, ജനിതക മാറ്റം സംഭവിച്ചതാകുമോ? 5, സാധാരണ മുട്ടകളെക്കാൾ ഇതിന് പോഷകമൂല്യം കൂടുതലോ കുറവോ? ഉചിതമായ ഉത്തരം പ്രദീക്ഷിക്കുന്നു. പഠനങ്ങൾക്ക് വേണ്ടി മാത്രം വേണമെങ്കിൽ രേഖാമൂലം മുട്ട അനുവദിക്കാവുന്നതാണ്. ഗവണ്മെന്റ് സ്ഥാപനങ്ങൾക്ക് പഠന വിഷയമാക്കാൻ മുട്ട ഫ്രീയായും പ്രൈവറ്റ് പ്രാക്ടീസേഴ്സിന് മുട്ട ഒന്നിന് ഇപ്പോൾ പതിനായിരം രൂപ ഈടാക്കാൻ ഉദ്ദേശിക്കുന്നു. Nb (വിരിയിക്കാനും ഭക്ഷിക്കാനും ഇപ്പോൾ മുട്ട അനുവദിക്കുന്നതല്ല ) WhattsaApp 9544661111 സ്നേഹത്തോടെ. ശിഹാബുദ്ധീൻ AK

Gepostet von Shihabudheen Ak am Donnerstag, 14. Mai 2020