НА ДАНАШЊИ ДАН ЈУГОСЛАВИЈА ПОСТАЛА ШАМПИОН СВИЈЕТА У КОШАРЦИ

pre 9 meseci

На данашњи дан 1998. године кошаркашка репрезентација Југославије постала је првак свијета.

На данашњи дан 1998. године кошаркашка репрезентација Југославије постала је првак свијета на шампионату у Атини.

Иако се прије почетка првенства репрезентација сусрела са великим проблемима, Југославија је, ипак, постала првак свијета.

Тадашњи селектор, Жељко Обрадовић није могао да рачуна на чланове прве петорке са Олимпијских игара 1996. у Атланти Зорана Савића, Предрага Даниловића и Владу Дивца, због административних проблема нису играли Југословени са грчким пасошем Предраг Стојаковић, Драган Тарлаћ и Милан Гуровић, док је Александар Ђорђевић на турнир дошао недовољно спреман због операције ноге.

Југославија је на путу до четврте златне медаље у историји у групи Б побиједила Порторико (80:66), Русију (82:74 – продужетак) и Јапан (99:54). "Плави" су у другој фази били бољи од Канаде (95:55) и Грчке (70:56), а једина репрезантација која је на овом турниру успјела да савлада ''плаве'' била је Италија (61:60).

Обрадовићев тим је у четврфиналу побиједио Аргентину 70:62, у полуфиналу по други пут на Мундобаскету домаћина Грчку 78:73 и у борби за злато савладана је Русија 64:62

Била је то неизвјесна утакмица, коју је одлучио Жељко Ребрача. Прво је 32 секунде прије краја сусрета, код резултата 57:56 за Југославију,  блокадом спријечио сигуран кош Михајлова, а у сљедећем нападу је, послије промашеног слободног бацања Топића, био највиши под противничким кошем и поентирао поред четири руска кошаркаша.

Бронзана медаља припала је тиму САД, а ова генерација остала је упамћена као она ''између'' Атине 1995. и Индијанаполиса 2002.