МУРАЛ У ЧАСТ ДОКТОРА МИОДРАГА ЛАЗИЋА

pre godinu

Савјет младих Пале, у сарадњи са општином Пале, организовао је израду мурала посвећеног доктору Миодрагу Лазићу, истинском хероју наше регије, који је у вријеме Одбрамбено – отаџбинског рата задужио Паљане спасавајући животе војника. Аутор мурала је Младен Савић, умјетник из Источног Сарајева, којем је за израду, због, како каже, лоших временских

Савјет младих Пале, у сарадњи са општином Пале, организовао је израду мурала посвећеног доктору Миодрагу Лазићу, истинском хероју наше регије, који је у вријеме Одбрамбено – отаџбинског рата задужио Паљане спасавајући животе војника.

Аутор мурала је Младен Савић, умјетник из Источног Сарајева, којем је за израду, због, како каже, лоших временских услова, било потребно 8 дана. Мурал се налази на стамбеној згради на Палама, и заузима површину од 48 метара квадратних.

Начелник општине Пале, Бошко Југовић, истакао је да је поносан на омладину Пала и да сматра да је ово један од најбољих начина да се покаже захвалност за несебична дјела доктора Лазића.

Подсјећамо да је доктор Миодраг Лазић преминуо 14. априла у 65 години живота, од посљедица вируса корона.

У периоду од 1991. – 1996. године радио је као хирург у ратним болницама и учествовао је у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се, као добровољац, јавио у ратну болницу „Коран“ на Палама у Републици Српској. Један је од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују, код Сарајева, која је била на самој линији фронта.

Непосредно прије своје смрти написао је опроштајно писмо:

Отишао сам часно и поштено. Као директор УЦ два месеца пред пензију, стајао сам испред својих људи, драгих доктора и сестара. Стајао сам на првој линији, нисам се крио, напротив био сам испред свих знајући да са свим својим болестима и годинама имам велики ризик али част и понос ми није дозвољавао да се склоним. Такав сам био на Крајишком ратишту годину дана, на Сарајевском ратишту 4 године, за време НАТО бомбардовања. Нећу да одем тихо, хоћу да одем онако какав сам био читав живот а то знају моји пријатељи, колеге, породица. Сви су ми говорили да се склоним али ја то себи никад не бих опростио. Моји вољени Крајишници, пријатељи из Републике Српске за које сам жива легенда заувек искрено ће плакати сви јер су увек веровали да сам неуништив. Колико сам ових дана добио порука подршке. Волим вас заувек. Моји унуци и унука Мила остају без деде, ћерке и син да не тугују него само напред. Будите поносни на мене. Драге моје колеге, Марија, Боки, Брале, Кандо, Сунчица и Мацан, драге моје сесте које сте ми увек веровале, збогом. Вољеној Ани, ратном другу и жени порука: буди храбра и чврста због деце и унука а горе на оној страни, једнога дана бићемо поново заједно.

У Нишу мојим пријатељима посебан поздрав.

Последња ми је жеља да ме испратите песмом "Марш на Дрину".

Доктор Лаза, хирург напаћеног српског народа.

Паљани су поред мурала, у част доктору Лазићу, 14. априла, са својих балкона пуштали  „Марш на Дрину“, како би се опростили од српског великана.