MЛАДА ПАЉАНКА УЈЕДИНИЛА ЕКОЛОГИЈУ И УМЈЕТНОСТ

pre mesec

"Волим да цртам природу и све што видим око себе, инспирацију за цртање налазим у свему, музици, људима, као и у природи."

Млада и талентована Паљанка, Ивана Ковачевић, ученица четвртог разреда гимназије, слика, креира и израђује уникатне поклоне за све прилике.

"Највише ме испуњава цртање пејзажа и осмишљавање модних креација. Волим да цртам природу и све што видим око себе, инспирацију за цртање налазим у свему, музици, људима, као и у природи", рекла нам је Ивана и додала да је највише занима мандала техника, која подразумијева дизајн који је често кружан и представља регулационе силе свемира. Врло је захтјевна, одузима пуно времена и пажње, али завршни ефекат оставља без даха.

Извор: Приватна архива

Ивана ужива у прављењу креативних албума, а папир представља главно средство за рад. "Користим украсне папире и подлоге, фломастере, као и разне стикере, осносно све оно што ми може користити за украшавање албума и кутија. Сматрам да је то уникатан поклон и једна лијепа успомена", истaкла је Ивана.

Извор: Приватна архива

Оно што Ивану испуњава, осим цртања јесу спелеологија и екологија. Она обавља посао  волонтера и водича у споменику природе "Пећина Орловача". 2017. године на инцијативу предсједника Младена Самарџића основано је Спелеолошко-еколошко друштво "Орловача". Друштво броји око 40 члнова.

Извор:Приватна архива

"До сада смо реализовали низ пројеката и истраживачког и едукативног карактера као што су: Едукације о значају и очувању биодиверзитета спелеолошких истраживања горњег дијела пећине Орловаче, мониторинг и истраживање фауне, активно смо учествовали у истраживању и уређењу пећине Орловаче, као и истраживању Омладинске пећине. Један од највећих пројеката у посљедњих годину дана јесте покретње инцијативе за заштиту прераста (природни мост настао ријечном ерозијом) у кориту Паљанске Миљацке, уз подршку Удружења "Ресурсни Архус центар у БиХ. Организујемо разна такмичења, образовне, хуманитарне и друге забавне манифстације", рекла нам је Ивана и додала да је циљ овог друштва унапређивање друштвене средине и увођење концепта одрживог развоја у све сфере друштва.

Извор: приватна архива

"Чувајмо природу, јер природа није дио нас, већ смо ми дио ње. Слиједите и вјерујте у своје снове, радите на њима и чврсто вјерујте у њих јер само тако можете успјети у ономе о чему сањате", нагласила је Ивана.