МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛЕ ДЈЕЦЕ

pre godinu

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске као члан Међународне организације "Амбер Алерт Јуроп", поводом 25. маја - Међународног дана нестале дјеце, реализује кампању #НемојБитиЛакПлијен чији је циљ да образује дјецу, а нарочито тинејџере о врбовању на интернету. Ову превентивну кампању, која се састоји од анимираног видеа у којем су дјеци

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске као члан Међународне организације "Амбер Алерт Јуроп", поводом 25. маја - Међународног дана нестале дјеце, реализује кампању #НемојБитиЛакПлијен чији је циљ да образује дјецу, а нарочито тинејџере о врбовању на интернету.
Ову превентивну кампању, која се састоји од анимираног видеа у којем су дјеци дати вриједни савјети, осмислили су чланови Мреже полицијских експерата за нестала лица.

"Стручњаци ове мреже наводе да још не постоји свијест о врбовању на интернету. Они сматрају да је пажња често усмјерена на опасности из спољашњег свијета, док дјеца једнако могу бити изложена безбједносним ризицима када су код своје куће и укључена у активности на интернету", саопштено је из МУП-а Српске.

Полицијски стручњаци сматрају да је нарочито сада, када дјеца више него икада проводе вријеме на интернету, важно подићи свијест о овом проблему и дати им смјернице да би се заштитили од предатора на интернету.

"Позивамо све да на друштвеним мрежама и платформама дијеле едукативни видео који је примјер класичног врбовања малољетника на интернету. Видео можете је могуће преузети на "Јутјуб" каналу МУП-а Републике Српске https://www.youtube.com/watch?v=pHlAWogEYT8", навели су из МУП-а.

У прва четири мјесеца ове године МУП-у Српске је пријављен нестанак шесторо дјеце - пет дјевојчица и једног дјечака, а полицијски службеници су их пронашли живе и здраве.

(СРНА)