КАТЕДРА ЗА СИНОЛОГИЈУ

pre godinu

У оквиру Катедре за синологију функционише двопредметни Студијски програм за кинески и енглески језик и књижевности на коме се изучавају оба језикаи њима припадајуће књижевности. Студијски програм за кинески и енглески језик и књижевности отворен је 2011. године. Програм је лиценциран од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске. Овај

У оквиру Катедре за синологију функционише двопредметни Студијски програм за кинески и енглески језик и књижевности на коме се изучавају оба језикаи њима припадајуће књижевности. Студијски програм за кинески и енглески језик и књижевности отворен је 2011. године. Програм је лиценциран од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске. Овај студијски програм ужива велику популарност откако је покренут, и та популарност не јењава. Студијски програм у просјеку уписује 30 студената годишње. Посредством споразума који је потписан са Министарством образовања НР Кине, на Катедри су увијек запослена два лектора, односно два изворна говорника кинеског језика, професори са којима је учење кинеског језика употпуњено у смислу праксе и вјежбе. Наш наставни кадар се сваке године додатно усавршава (уз кинеске стипендије) у Кини, али и у центима кинеског образовања који се налазе у Будимпешти, Латвији, итд.

Катедра за синологију je одсјек који је врло продуктиван у смислу интернационалне сарадње и стипендијских боравака за студенте. Посредством ове Катедре, потписани су многи међународни споразуми са водећим кинеским универзитетима, који се базирају на заједничком раду и дубљем разумијевању не само наших институција, него и наших земаља. Оd 2011.до данас, преко 150 студената је отишло у Кину на стипендијски боравак у трајању од једног или два семестра, а 6 студената на мастер студије на кинеским универзитетима.

Катедра за синологију је главни организатор највећих манифестација киенске културе и језика на подручју БиХ и РС. Свјетско такмичење „Кинески мост“ је у организацији Филозофског факултета Пале и Катедре за синологију одржано осам пута, а наши студенти су сваке године представљали БиХ на свјетском финалном такмичењу у Кини. Катедра за синологију годишње оранизује и научне семинаре о настави кинеског језика за многе предаваче из БиХ, те бројне секције за студенте, курсеве кинеског језика за све заинтересоване у регији, манифестације забаве и дружења, предавања еминентних професора и остале научно-културне садржаје који доприносе развоју регије и друштва.