ИЗЛОЖБА ЗАШТИТНИХ МАСКИ У ЧЕШКОМ НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

pre godinu

У чешком Народном музеју у понедјељак се отвара изложба маски које су се носили као заштита од корона вируса током епидемије. Чешка влада је међу првима увела обавезу ношења маски, а у понедјељак ће њихово ношење бити обавезно само у јавном превозу и институцијама, укључујући музеје. Због велике потражње на

У чешком Народном музеју у понедјељак се отвара изложба маски које су се носили као заштита од корона вируса током епидемије.

Чешка влада је међу првима увела обавезу ношења маски, а у понедјељак ће њихово ношење бити обавезно само у јавном превозу и институцијама, укључујући музеје.

Због велике потражње на почетку епидемије и несташица индустријски произведених маски, људи су широм земље почели да их праве код кућа.

"Данас је то огроман број маски, тешко је рећи шта би требало оставити будућим генерацијама. Маске су симбол ситуације", каже кустоскиња Мира Буријанова, преноси Ројтерс.

Мала изложба у Народном музеју приказаће одабране експонате међу више стотина маски које су грађани послали. На њима су народни мотиви, духовит дизајн, а на некима је и чешка застава.

Једну маску су направила деца са аутизмом.

(Вечерње новости)