ИЗЛОЖБА НАРОДНИХ НОШЊИ У ПАЛАМА

pre 4 meseca

То су ношње Срба из Сарајевског поља, Гламоча, Источне Херцеговине, Шумадије, Баната, Лесковца, Бинача, Источне Србије, као и Влашка и Градска ношња, и Чочек

Изложба народних ношњи под називом „Старо и лијепо“ биће постављена 15. децембра у просторијама Тржног центра (ТЦ) „Том“, у Палама. Изложбу организује Културно умјетничко друтшво (КУД) „Младост“ из Пала.

Ношње које ће бити изложене су оригиналне народне ношње из свих крајева у којима живе Срби, изјавио је Младен Крсман, предсједник Програмског савјета и професионални кореограф овог КУД-а, као и КУД-а „Славија“, из Источног Сарајева.

„То су ношње Срба из Сарајевског поља, Гламоча, Источне Херцеговине, Шумадије, Баната, Лесковца, Бинача, Источне Србије, као и Влашка и Градска ношња, и Чочек“, каже Крсман.

Лутке обучене у народне ношње биће постављене у неколико излога ТЦ „Том“. Објекти који су подржали изложбу су Православна етно-галерија „Огњиште“, фризерски салон „Глорија“, бутик „Cаstro“, продавница „Сатен“, бутик „Barby“, бутик „Paradiso“, бутик „Boutique“, златара „Сафир“, кројачка радња „Том“, трговинска радња „Авангард“.

Изложба у Тому ће трајати до 31. децембра, када ће бити постављена и у Културном центру.

Крсман поручује својим суграђанима да због епидемиолошке ситуације која нас је задесила, традиционални годишњи концерт КУД-а „Младост“ неће бити изведен уживо. „Потрудили смо се да љубитељима традиције и народних игара то приредимо на тренутно једино изводљив начин, а то је путем ТВ програма и интернета. Овим желим истаћи да смо неколико кореографија унапријед снимили и биће емитоване на локалној медијској кући у периоду празника“.

„Од моје младости до данас, то је свакако дуги низ година, и сам сам посвећен игри, пјесми, дружењу и свему ономе што проистиче из фолклора. У овој или било којој другој животној ситуацији која нас задеси потребно је имати позитиван дух, а мислим да је то професионална деформација сваког фолклорца“, додао је Крсман.

Пише: Невена Лулеџија, студент треће године Новинарства