ИЗГРАЂЕНА РЕПЛИКА КУЋЕ СЛИКАРА И ПЈЕСНИКА ЂУРЕ ЈАКШИЋА: КУТАК ЗА УМЈЕТНИКЕ И БОЕМЕ

pre godinu

На мјесту урушене куће из 19. века, у Карађорђевој улици у Крагујевцу, у којој је познати српски пјесник и сликар Ђура Јакшић боравио неколико мјесеци, изграђена је реплика. Стручњаци су предложили намјену, а званичници локалне самоуправе прихватили да то буде кутак за окупљање крагујевачких уметника, али и сертификованих произвођача вина

На мјесту урушене куће из 19. века, у Карађорђевој улици у Крагујевцу, у којој је познати српски пјесник и сликар Ђура Јакшић боравио неколико мјесеци, изграђена је реплика. Стручњаци су предложили намјену, а званичници локалне самоуправе прихватили да то буде кутак за окупљање крагујевачких уметника, али и сертификованих произвођача вина из центра Шумадије.

Кућа је пропадала више деценија, јер надлежне републичке институције нису прихватиле иницијативе да се објекат прогласи за споменик културе, на чему је инсистирала стручна, али и политичка јавност. Прије десет година кућа је почела озбиљно да се урушава и да угрожава саобраћај у тој прометној централној градској улици, па су надлежни у тадашњој локалној самоуправи одлучили да је ограде металном конструкцијом.

Према ријечима градоначелника Радомира Николића, Градска управа је од надлежних институција захтијевала приједлог коначног рјешења овог проблема и након тога је изграђена реплика. На овај начин сачувано је сјећање на боравак познатог српског боема у Крагујевцу, а овдашњи умјетници ће коначно добити простор за окупљање и рад. Ново издање има двије етаже, а изграђено је на 360 квадрата. У галеријском дијелу биће изложени предмети везани за живот и рад Ђуре Јакшића, док ће преостали простор бити коришћен за изложбе, промоције и друге културне манифестације. У сутерену ће бити изложено око сто врста ракије и вина из овог дијела Србије.

Надлежна Градска управа у Крагујевцу је израдила пројекат и у изградњу реплике уложила око 30 милиона динара, док је Влада Швајцарске за овај својеврсни дом за умјетнике и боеме донирала осам милиона динара.