ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА

pre godinu

Федерација националних паркова Европе одабрала је 24. мај као датум Европског дана паркова. Тај датум је подсјетник на проглашење првих националних паркова. Широм Европе прославља се од 1999. године док је у Србији први пут обиљежен 2001. године. Циљ прослављања празника је да се привуче пажња јавности на значај паркова

Федерација националних паркова Европе одабрала је 24. мај као датум Европског дана паркова. Тај датум је подсјетник на проглашење првих националних паркова. Широм Европе прославља се од 1999. године док је у Србији први пут обиљежен 2001. године. Циљ прослављања празника је да се привуче пажња јавности на значај паркова и зелених површина.

"Овогодишњи Европски дан паркова је посебан! Ове године смо позвали паркове да покажу на који начин доприносе здрављу европских грађана, због чега смо покренули кампању за друштвене мреже (#ParksForHealth). Добили смо много одговора и захвални смо свим парковима који су учествовали." написали су на званичној страници европске федерације (EUROPARC).

У Босни и Херцеговини постоје четири национална парка. Три се налазе у Републици Српској, а један у Федерацији БиХ.

Национални парк Сутјеска основан је 1962. године и представља највећи и најраније проглашен национални парк у Републици Српској. Додјељивање статуса је, према неким изворима, више било посљедица историјских битака које су се догодиле на том простору, него самих природних љепота.

Нацинални парк Козара проглашен је националним парком 1967. године у циљу очувања и заштите културноисторијских и природних вриједности. Главни разлози за проглашење овог подручја националним парком били су у то вријеме историјски, односно догађаји из Другог свјетског рата. Међутим ово подручје посједује и значајне природне вриједности које су препознате још од давнина.

Национални парк Уна проглашен је националним парком 2008. године. Ово је први национални парк у БиХ који се налази на територији Федерације БиХ. Обухвата подручје кањонског дјела горњег тока ријеке Уне узводно од Лохова, затим подручје кањонског дјела доњег тока ријеке Унац од њеног ушћа у Уну узводно до Дрварског поља, као и међупростор између Уне и Унца.

Национални парк Дрина је четврти национални парк у Босни и Херцеговини, а трећи у Републици Српској. Основан је 2017. године и најближи му је град Сребреница. Смјештен је са друге стране Дрине у односу на национални парк Тара у Србији.