ГОДИШЊИЦА СМРТИ МАРТИНА ХАЈДЕГЕРА

pre godinu

Њемачки филозоф Мартин Хајдегер, један од најзначајнијих мислилаца 20. вијека, професор Универзитета у Фрајбургу, умро је на данашњи дан 1976. године. Хајдегер је био заокупљен смислом бивствовања и истраживањима која је именовао изразом „фундаментална онтологија“, разоткривајућу тако везу бивствовања и времена, али на начин битно различит од разјашњења у традиционалној

Њемачки филозоф Мартин Хајдегер, један од најзначајнијих мислилаца 20. вијека, професор Универзитета у Фрајбургу, умро је на данашњи дан 1976. године.

Хајдегер је био заокупљен смислом бивствовања и истраживањима која је именовао изразом „фундаментална онтологија“, разоткривајућу тако везу бивствовања и времена, али на начин битно различит од разјашњења у традиционалној науци и метафизици.

Фундаментална онтологија је универзална, а пут ка њој води преко егзистенцијално-темпоралне аналитике битисања, односно разоткривања „езистенцијала“, на примјер – бивствовање-у-свијету, бивствовање-ка-смрти и брига – најпознатије Хајдегерове тезе.

Мартин Хајдегер рођен је 1889. године.