ГОДИШЊИЦА СМРТИ ЛЕОПОЛДА ФОН РАНКЕА

pre godinu

На данашњи дан 1886. године преминуо је чувени њемачки историчар Леополд фон Ранке, професор Берлинског универзитета, члан Пруске академије наука, који се углавном бавио историјом германских и романских народа, али и Срба. У области проучавања историјских извора, Ранкеа сматрају зачетником научне примјене филолошко-историјске критичке методе. Као резултат сарадње са Вуком

На данашњи дан 1886. године преминуо је чувени њемачки историчар Леополд фон Ранке, професор Берлинског универзитета, члан Пруске академије наука, који се углавном бавио историјом германских и романских народа, али и Срба.

У области проучавања историјских извора, Ранкеа сматрају зачетником научне примјене филолошко-историјске критичке методе.

Као резултат сарадње са Вуком Караџићем, 1829. године објавио је „Српску револуцију“, једну од најбољих књига о Првом и Другом српском устанку.

Ријеч је о капиталном „дјелу о устанку обесправљене раје, нацији која тражи мјесто међу европским народима“, којим је скренуо пажњу европске јавности на борбу српског народа за ослобођење.

Његов утицај у европској и свјетској историографији био је веома јак и током 20. вијека.

Леополд фон Ранке рођен је 1795. године.