ФИЛМОТЕКА У ПАЛАМА ПОСВЕЋЕНА ВЕЛИКИМ ГЛУМИЦАМА ХОЛИВУДА

pre 10 meseci

„Филмотека“ ће бити одржана у амфитеатру Економског факултета у Палама са почетком у 20.00 часова, a улаз је слободан.

Јунска филмотека, у организацији Кинотеке Републике Српске, почиње сутра, 23. јуна, у Палама и трајаће до 25. јуна, а биће посвећена легендарним глумицама златног доба Холивуда као што су Мерилин Монро, Бет Дејвис, Џоан Крафорд и Кетрин Хепберн.

„Филмотека“ ће бити одржана у aмфитеатру Економског факултета у Палама са почетком у 20.00 часова, a улаз је слободан.

Први је на програму, 23. јуна, филм Билија Вајдлера "Неки то воле вруће" (1959) са Мерилин Монро у главној улози. У овој, према оцјени Америчког филмског института, најбољој филмској комедији свих времена играју и чувени глумци Тони Кертис и Џек Лемон.

Филм је освојио "Оскара" за најбољи костим и још пет номинација, а Монроова је награђена "Златним глобусом", што је њена једина велика глумачка награда.

Наредне вечери, 24. јуна, на програму је култни трилер Роберта Олдрича "Шта се догодило са Бејби Џејн?", са легендарном Бет Дејвис у улози психопате, саопштено је из Кинотеке Републике Српске. У филму игра и њена вјечита ривалка, чувена холивудска звијезда Џоан Крафорд, једна од највећих глумица тридесетих година прошлог вијека.

Бет Дејвис била је прва предсједница Америчке академије наука и умјетности. Прва је жена номинована за 10 "Оскара", од којих је освојила два, и прва која је добила награду за животно дјело Америчког филмског института

У четвртак, 25. јуна, на програму је драма "Зима једног лава" Ентонија Харвија из 1968. године са Питером О`Тулом и Кетрин Хепберн у главним улогама. То је филм који је освојио три "Оскара", те још 12 награда и чак 18 номинација.

"Оскар" за најбољу женску улогу припао је Кетрин Хепберн, која са четири освојена "Оскара" још држи примат међу глумицама, а проглашена је и најбољом глумицом 20. вијека.

(СРНА)