ФИА ОДОБРИЛА ПРОМЈЕНУ ПРАВИЛА ЗА НАРЕДНЕ СЕЗОНЕ ФОРМУЛЕ 1

pre godinu

Управљачко тијело Формуле 1 одобрило је данас промјену правила за наредне 3 сезоне због очувања спорта и смањивања трошкова насталих финансијском кризом која је узрокована вирусом Корона. Правила која обухватају технички дио односе се на замрзавање великог броја компоненти између 2020. и 2021 што укључује мјењач, шасију и друге механичке

Управљачко тијело Формуле 1 одобрило је данас промјену правила за наредне 3 сезоне због очувања спорта и смањивања трошкова насталих финансијском кризом која је узрокована вирусом Корона.

Правила која обухватају технички дио односе се на замрзавање великог броја компоненти између 2020. и 2021 што укључује мјењач, шасију и друге механичке компоненте. Уведен је и систем токена како би био могућ ограничен број надоградњи болида. Осим тога ограничен је и развој болида за ову годину те повећана минимална тежина болида на 749 кг за сљедећу годину.

Што се тиче спортског дијела правилника, уведен је ''хендикеп систем'' што тимовима ограничава развој аеродинамике болида.

Финансијски дио новог правилника односи се на тренд смањења максималног буџета тимова за развој болида, и то 145 милиона долара за 2021., 140 милиона за 2020. и 135 милиона за 2023. годину.