НАЈВЕЋИ ОПАНАК НА СВИЈЕТУ НАПРАВЉЕН У СРБИЈИ

pre mesec

Израда опанка дужине 6 метара и ширине до метар и по трајала је мјесец и по дана.

Највећи опанак на свијету направљен је у Свилајнцу прије 10 година, а направио га је истакнути опанчар Миодраг Јефтић са својим унуцима. Опанак дужине 6 метара и ширине до метар и по представља врхунац мајсторства старог опанчара из Србије, који с поносом представља највећи опанак на свијету. Занат и традицију дугу 70 година наставио је његов унук Микица.

ФОТО: Миодраг Јефтић

"Као дијете сам почео да учим тај занат, мој брат и ја смо уз дједа, баку и родитеље  порасли уз тај занат. Опанак је дужине 6 метара и 6 центиметара. За ђон је потрошено 5 говеђих кожа, а горе иду још двије, с тим што је утрошено још коже за преплет, премет и заплет са стране. Особа би била висока негдје око 40.45 метара, а величина опанка је 900", истакао је Микица.

Израда опанка трајала је мјесец и по дана, док је најтеже било направити калуп за ђон. Традиција старих заната у овој породици преноси се са кољена на кољено, па се Миодрагов унук Микица опредијелио за опаничарство, док се други унук бави израдом народних ношњи.

ИЗВОР: https://cdn.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img,w_1200,h_800/https://knjazevacke.rs/wp-content/uploads/2019/03/folklor.jpg

Српска народна ношња заузима истакнуто мјесто у култури и традицији српског народа. Сваку област коју су насељавали Срби кроз историју карактерисала је посебна ношња која се може подијелити на мушку и женску. Опанци су такође дио народне ношње на цијелом Балкану. Носе се у Босни и Херцеховини, Србији, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Хрватској, Албанији и Бугарској.

ИЗВОР: https://www.serbianshop.com/uploads/news/images/article-89.jpg

Опанчарски занат се налази на листи нематеријалне културне баштине Србије, а техника израде опанака у Србији је кандидат за Унескову листу нематеријалних наслијеђа.