СТРАНИЦА МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА ВРАЋА СЕ СРБИЈИ

pre godinu

Мирослављево јеванђеље написано је око 1180. године и представља најстарији сачувани српски ћирилични рукопис и чува се у Народном музеју Србије у Београду

Државна дума Русије ратификовала је данас споразум са Србијом, према којем ће бити омогућено враћање 166. странице Мирослављевог јеванђеља у Србију, у замјену за седам слика чувеног Николаја Рериха, које се чувају у у Народном музеју у Београду, преноси агенција ТАСС.

Према одредбама споразума, Русија ће вратити Србији лист Мирослављевог јеванђеља, који је пренијет у Руску народну библиотеку 1883. године, у оквиру колекције епископа Порфирија Успенског.

Србија ће заузврат у Русију вратити седам слика Рериха, које се чувају у Народном музеју Србије у Београду.

Скупштина Србије усвојила је у јануару ове године Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Русије о предаји листа Мирослављевог јеванђеља Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Русији, а Споразум је постигнут током посјете Србији руског предсједника Владимира Путина 17. јануара 2019. године.

Мирослављево јеванђеље написано је око 1180. године и представља најстарији сачувани српски ћирилични рукопис и чува се у Народном музеју Србије у Београду.

Око 1845. године архимандрит Порфирије (Успенски) открио је рукопис у манастиру Хиландар. Узео је један лист и однио га у Русију.

Агенција ТАСС наводи да је судбина Рерихових слика била непозната од 1941. до марта 2017. године, када је дописник те агенције открио платна у Народном музеју Србије.

Према неким подацима, Рерих је једну слику поклонио београдском музеју, а остале су донијете у Србију у оквиру изложбе посвећене његовом дједу.

Међутим, избијање Другог свјетског рата спријечило је враћање експоната у Русију, преноси ТАСС.

(ТАНЈУГ)