ЧЕШКИ ФИЛМ ''КЋЕРКА'' ПОБЈЕДНИК 15. ИЗДАЊА НАФФ

pre 10 meseci

Чешки филм ''Кћерка'' (енг. ''Daughter'') побједник 15. онлине издања Међународног фестивала анимираног филма НАФФ одржаноg од 27. јуна до 2. јула, овај пут у онлајн издању.

Чешки филм ''Кћерка'' (енг. ''Daughter'') побједник је 15. онлине издања
Међународног фестивала анимираног филма НАФФ одржаноg од 27. јуна до 2. јула, овај пут у онлајн издању.

Овогодишњи члан стручног жирија, књижевник и новинар Драган Марјановић, осврнуо се на побједнички филм, те рекао како је Чешка школа једна од најстаријих школа цртаног филма и да је кроз године унаприједила форме анимације.

- Уколико је овај побједнички филм резултат рада једне надарене особе са знаменитим професором, онда сам изузетно срећан што је баш та необичност обиљежила Гранд При у Неуму, дакле, да је најбољи филм Фестивала уједно најбољи студентски филм -  објаснио је Марјановић.

За учешће на овогодишњем НАФФ-у пријавило се рекордних 1960. остварења из 90 држава.
У такмичарски програм ушло је 67 филмова, а у Панорама програму приказан је 31 филм.

У онлајн издању публика је могла погледати и хрватски филм "Ирис" ауторке Луције Бужанчић, који је инспирисан митом о нарцису, јер се ауторки свидјела интерпретација по којој нарцис није само лик који се заљубио у себе, него први који је открио "слику", односно умјетност, што даље открива љепоту самог мита.

Француски филм ''о28'' добитник је награде за најбољу 3D анимацију, док је награду за ликовност добила Ане Хуин за филм ''Мој деда се крије''.

Ове године награду у част оскаровца Душана Вукотића, која се од 2017. додјељује младим ауторима као подстицај за даљи рад, добила је Луција Бужанчић.

Овогодишње пројекције, осим у Неуму, биле су планиране и у Мостару, Дубровнику, Цетињу и Јелси, али, због пандемије вируса корона, пројекције уживо могла је гледати само публика  у Цетињу док су остали филмове морали пратити онлајн.

(Наташа Новосел)