АПЛИКАЦИЈЕ КОЈЕ МОГУ ОЛАКШАТИ УЧЕЊЕ - I ДИО

pre godinu

Од технологије можемо имати много користи уколико пронађемо одговарајуће апликације које ће нам олакшати свакодневне обавезе и активности.

Након скоро три мјесеца онлајн предавања, самоизолације и бројних других промјена, свима нам је тешко вратити се ''у нормалу'', а поготово нама најдражој активности... спремању испита. У тексту вам доносимо корисне апликације, које нам могу олакшати припрему испита, али и учење уопште.

Чињеница је да је данас паметни телефон постао неизоставан елемент наших живота и нека врста личног асистента, али ми од технологије можемо имати много користи уколико пронађемо одговарајуће апликације, које ће нам олакшати свакодневне обавезе и активности.

Организација и Трело (Trello)

Ову апликацију бесплатно можете преузети са Гугл продавнице и користити је на свом мобилном, таблету или рачунару.  Трело је прегледна апликација која је намијењена бољој организацији рада у групи, али је сјајна и за самосталну расподјелу обавеза и планирање. Прегледна је, омогућава лако укључивање свих учесника, добру евиденцију обавеза  и обављених задатака.

Прошири вокабулар - Р(ј)ЕЧНИК ( Offline Rečnik Srpskog Jezika: Prosiri Vokabular)

''Речник'' је апликација која ће највише користити студентима језика, љубитељима књижевности и онима који желе да прошире свој вокабулар. Као што само име каже, ријеч је о рјечнику српског језика у коме се на једном мјесту налази близу 60 хиљада ријечи.  Омогућена је лака претрага и опција чувања већ претражених ријечи. Оно што је посебна врлина ове апликације јесте да  није потребна интернет конекција, а, осим тога, лако можете предложити ријеч коју нисте пронашли, сугерисати исправку  већ постојеће или дати неки свој приједлог. Наравно, доступна је у Гугл гранапу. Океј, ову ријеч би требало додати.

Остани фокусиран (Forest: Stay focused)

Сваки студент зна колико је некад тешко остати концентрисан на учење, поред свих ''ометача''. Један од главних је наш паметни телефон, а ова апликација  ће га претворити у праву добру вилу и то чак на два начина. ''Остани фокусиран'' је, заправо, шармантна верзија '' помодоро технике'' и омогућиће нам да подесимо минутажу у којој желимо бити фокусирани, али и дати нам неколико минута за одмор. Њен изазов је у томе што активирањем апликације на одређени временски период можемо посматрати  раст дрвета, а изласком из апликације прије подешеног времена прекида се раст наше мале саднице. Друго, посебно битно дјело ове добре виле, јесте да својом активношћу можемо засадити право дрво и тако дати свој допринос Планети. Преко ове бесплатне апликације са Гугл продавнице до сад је засађено 790 хиљада стабала.

Скенирај биљешке ( Scanner App To PDF- TapScanner)

Апликације овог типа су  свој велики допринос дале у претходном периоду, када су биле недоступне копирнице, а знамо да је посјета њима неизоставни дио студентског живота. У питању је прави мали скенер, практичан и смјештен у паметном телефону. Фотографисањем штампаног или писаног текста лако га пребацујемо у ПеДеЕф (PDF) формат. Тако можемо олакшати себи учење, али и дијељење литературе са колегама. Овај скенер не само што није гломазан и тежак, него га можемо преузети бесплатно у нашој добро познатој продавници (Google App Store).