5. ЈУН - СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

pre godinu

Свјетски дан заштите животне средине се ове године обиљежава под слоганом „Вријeме је за природу“. Овај датум је један од начина на које организација УН широм свијета развија свијест о животној средини и подстиче политичку пажњу и акцију. У обиљежавању овог еколошког празника учествује више од 140 земаља, а бројне

Свјетски дан заштите животне средине се ове године обиљежава под слоганом „Вријeме је за природу“. Овај датум је један од начина на које организација УН широм свијета развија свијест о животној средини и подстиче политичку пажњу и акцију.

У обиљежавању овог еколошког празника учествује више од 140 земаља, а бројне познате личности подстичу људе да, свако на свој начин, да свој допринос заштити животне средине. У цијелом свијету се организују научни скупови, пошумљавања, бициклистичке вожње, концерти, изложбе, фестивали, школска такмичења, акције чишћења и прикупљање рециклабилног отпада. Због актуелне ситуације, ове године милиони људи ће овај дан обиљежити и онлајн, повезани друштвеним мрежама.

Овогодишњи домаћин је Колумбија, у партнерству са Њемачком, а тема је биодиверзитет. Колумбија је на првом мјесту по броју различитих врста птица и орхидеја, док по броју биљака, лептира, слатководних риба и водоземаца заузима друго мјесто у свијету. Биодиверзитет ове земље одржава око 10 процената биолошке разноврсности цијеле планете, тако да је адекватан овогодишњи домаћин.

Биодиверзитет је темељ на ком почива читав живот на планети Земљи. Промјена или уклањање једног елемента тог система утиче на цијели систем и може произвести веома негативне посљедице, јер сваки појединачни члан укупне биолошке разноврсности има важну улогу у природној равнотежи.

Људске активности, као што су  крчење шума, уништавање станишта дивљих животиња, интензивирање пољопривреде и убрзање климатских промјена, гурнули су природу изван њених граница. Многи Земљини екосистеми су у близини критичних тачака исцрпљивања или неповратних промјена, вођених високим растом становништва и економским развојем. Међутим, растуће стопе коришћења природних ресурса и утицаји на животну средину који се јављају нису неопходни нуспроизвод економског раста ако се окренемо циркуларној економији и одрживом развоју. То је пут којим треба да кренемо.

У мјесецима иза нас, у којима смо дане проводили  на другачији начин, без активности на које смо навикли, многи од нас су се окренули природи и закорачили  у зеленило. На тај начин смо већ оправдали овогодишњи слоган акције ''Вријеме је за природу''.

Дан заштите животне средине је прилика да сви преузмемо одговорност и постанемо носиоци промјена.

(Еко Блог )