29. МАРТ - ДАН ОБИЉЕЖАВАЊА "СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА"

pre 23 dana

Јован Стерија Поповић (1806-1856) био је српски књижевник и сматра се оснивачем српске драме.

Стеријино позорје је позоришни фестивал, који је установљен 1956. године, поводом 150 година од рођења и стогодишњице смрти српског комедиографа Јована Стерије Поповића.

Овај фестивал представља фестивал националне драме и позориште такмичарског карактера, који се сваке године организује и чији су учесници позоришта из земље и иностранства, са представама рађеним по текстовима југословенских писаца.

Градско вијеће Новог Сада је на данашњи дан 1956. године именовало Одбор, који је дефинисао програм и статус Стеријиног позорја. Први Одбор Стеријиног позорја чиниле су најистакнутије личности, као што су Иво Андрић, Јосип Видмар, Милан Богдановић, Вељко Петровић, Душан Поповић, Милош Хаџић, Радомир Радујков, Томислав Танхофер, Велибор Глигорић, Бранко Гавела, Младен Лесковац и Дмитар Кјостаров.

ИЗВОР: https://www.glassrpske.com/lat/kultura/pozoriste/novi-sad-pocelo-65-sterijino-pozorje/333641

Одбор је јасно утврдио задатак и циљ Стеријиног позорја, а то је да кроз стални фестивал националне драме унапређује позоришну умјетност и подстиче развој драмске књижевности.

ИЗВОР: https://www.google.com/search

Јован Стерија Поповић (1806-1856) био је српски књижевник и сматра се оснивачем српске драме. Био је први и један од најбољих српских комедиографа. Од 1842. до 1848. године радио је као начелник Министарства просвјете, када је 1844. године донио указ којим је основан "Музеум сербски" у Београду, те се због тога Поповић сматра оснивачем ове установе.